back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οδηγός αναζήτησης εργασίας την εποχή της Covid-19

Διαβάστε επίσης

Πέντε είναι τα καθοριστικά βήματα για την επιτυχημένη ψηφιακή αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με την εταιρεία αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού MANPOWER, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19 έχει ωθήσει τους εργοδότες να στραφούν ακόμη περισσότερο στις online διαδικασίες προσλήψεων, είτε μέσω πλατφορμών αναζήτησης θέσεων εργασίας, είτε μέσω online career fairs.

Για αυτούς που αναζητούν εργασία, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως χρειάζεται χρόνος και ενέργεια προκειμένου να βρουν την ιδανική θέση:

Αναζητήστε νέους τίτλους εργασίας

Ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε την επόμενη σας εργασία χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Στη σημερινή εποχή, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιλέγει «νέες» θέσεις εργασίας έναντι των παραδοσιακών, μόνιμων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας «Τι αναζητούν οι Εργαζόμενοι» της ManpowerGroup αποκαλύπτει ότι οι θέσεις του μέλλοντος δεν θα μοιάζουν ακριβώς με του παρελθόντος, έτσι οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία θα πρέπει πλέον να συμπεριλάβουν στην αναζήτηση τους και νέες θέσεις εργασίες, και περιγραφές θέσεων τις οποίες μέχρι πρότινος δεν τις αναζητούσαν ή παρακολουθούσαν. Οι οργανισμοί επενδύουν στο ψηφιακό κομμάτι, αυτοματοποιούν αρμοδιότητες και δημιουργούν νέους ρόλους και νέες θέσεις εργασίας.

Χτίστε το δικό σας ψηφιακό αποτύπωμα (brand)

Πιθανότατα έχετε φτιάξει το βιογραφικό σας αλλά ένα ψηφιακό αποτύπωμα, όπως ένας προσωπικός ιστότοπος ή ένα προφίλ στο LinkedIn μπορεί να προσθέσει μια νέα διάσταση στο προσωπικό σας brand. Το ψηφιακό σας αποτύπωμα σας δίνει την ευκαιρία να έχετε ένα ενημερωμένο και πάντα επίκαιρο ιστορικό, με λεπτομέρειες σταδιοδρομίας, επιτεύγματα, δεξιότητες, προτάσεις, δείγματα εργασίας και πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει ένα βιογραφικό σημείωμα.

Δικτυωθείτε online

Οι ψηφιακές διασυνδέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε θέσεις εργασίας. Μπορείτε να δικτυωθείτε με άτομα που γνωρίζετε, άτομα που θέλετε να γνωρίσετε, leaders βιομηχανιών, αλλά και με άτομα με παρόμοιες δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το LinkedIn, το Reddit, το Quora κλπ., υπάρχουν ομάδες συζήτησης και δικτύωσης για κάθε πορεία καριέρας, κλάδο και θεματική. Λάβετε μέρος σε όσες περισσότερες μπορείτε και προσπαθήστε να συνεισφέρετε στη συζήτηση. Ποτέ δεν ξέρετε ποιον θα συναντήσετε. Αυτές οι επαφές μπορούν να είναι ο σύνδεσμος σας για την επόμενη σας εργασία.

Αναζητήστε εταιρίες- στόχους

Η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τα πάντα για μια εταιρεία, όπως τις αξίες της πριν καν κάνετε αίτηση για συνέντευξη. Όπως εντοπίζεται στο report «Τι αναζητούν οι Εργαζόμενοι» της ManpowerGroup, οι εργαζόμενοι αναζητούν εμπιστοσύνη και ισορροπία από τους πιθανούς εργοδότες. Μια ψηφιακή αναζήτηση εργασίας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακολουθήστε την εταιρεία-στόχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn και το Facebook, καθώς και τους ανταγωνιστές τους ή αντίστοιχες εταιρείες ώστε να μπορέσετε να δείτε πώς συγκρίνονται. Όλα αυτά θα σας δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα σε μια πιθανή συνέντευξη. Ιστότοποι όπως το Glassdoor παρέχουν κριτικές και ένα «παράθυρο» στην εργασιακή κουλτούρα. Επίσης, ρυθμίστε τις ειδοποιήσεις της Google ώστε να λαμβάνετε καθημερινά emails από σχετικές λέξεις-κλειδιά, όταν η εταιρεία αναφέρεται στα νέα και τις ειδήσεις, τα οποία επίσης μπορεί να φανούν χρήσιμα σε μια πιθανή συνέντευξη.

Ημερολόγιο καριέρας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει τις προτεραιότητές σας και έχετε σχεδιάσει τα πάντα. Είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχετε τους στόχους σας αν έχετε τα πάντα καταγεγραμμένα. Η διαχείριση της καριέρας σας μέσα από έναν ξεκάθαρο στόχο θα σας βοηθήσει να πετύχετε και να βρείτε το σωστό δρόμο στην αναζήτηση εργασίας σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα