back to top
35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Έντονη αντιπαράθεση Κρεμλίνου – Λ. Οίκου για τις συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι

Διαβάστε επίσης

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών της πρωτεύουσας Μόσχας, κατά το νέο κύμα διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με τους συμμετέχοντες να αξιώνουν την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη Μόσχα, οι δρόμοι της οποίας έχουν καλυφθεί από χιόνι, διαδηλωτές και αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας είχε πλήρως αποκλειστεί, αρχής γεγονομένης από την πλατεία Λουμπιάνκα, την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), μπροστά από την οποία οι διαδηλωτές ήλπιζαν αρχικά να συγκεντρωθούν.

Μπροστά στα αστυνομικά οδοφράγματα, με τις αρχές να κλείνουν επίσης σταθμούς του μετρό, οι διαδηλωτές προτίμησαν να κατευθυνθούν προς το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένος ο Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φθάσουν, προτού επιστρέψουν εκ νέου στο κέντρο.

Νωρίς το βράδι τοπική ώρα, η ομάδα του Ναβάλνι ανακοίνωσε το τέλος της διαδήλωσης στη Μόσχα.

«Τους δείξαμε πόσο πολύ πολυάριθμοι ήμασταν!» έγραψε σε μήνυμα στο Telegram, απευθύνοντας κάλεσμα στους υποστηρικτές του Ναβάλνι να πάνε να τον στηρίξουν, όταν οδηγηθεί στο δικαστήριο, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις, τουλάχιστον 4.407 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 85 πόλεις, κυρίως όμως στη Μόσχα (1.357) και την Αγία Πετρούπολη (950).

Σύμφωνα με την ένωση Ρώσων δημοσιογράφων, τουλάχιστον 60 μέλη του Τύπου συνελήφθησαν επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε την δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

Νέο διπλωματικό επεισόδιο Κρεμλίνου – Λ. Οίκου

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι και ο τρόπος καταστολής τους από τη ρωσική αστυνομία έχει προκαλέσει νέο γύρο διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Για «σκληρές μεθόδους» της ρωσικής αστυνομίας κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις ρωσικές αρχές για την “σκληρή” απάντησή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή εβδομάδα”, έγραψε ο Μπλίνκεν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

“Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αυτούς που έθεσε υπό κράτηση επειδή εξασκούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους”, έγραψε μετά τις συλλήψεις πάνω από 2.200 διαδηλωτών, εκ των οποίων οι 520 στη Μόσχα.

Κρεμλίνο: Κατάφωρη ανάμιξη  των ΗΠΑ στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Από τη μεριά της η Μόσχα κατήγγειλε  την “κατάφωρη ανάμιξη” των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

“Η υποστήριξη της κατάφωρης παραβίασης του νόμου από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι μια ακόμη απόδειξη του μυστικού ρόλου της Ουάσινγκτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των διαδηλώσεων είναι μέρος της αμερικανικής στρατηγικής αποτροπής”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook, καλώντας τις ΗΠΑ να “σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών” και υπενθυμίζοντας ότι όσοι διασπείρουν παραπλανητικές πληροφορίες για παράνομες διαδηλώσεις παραπέμπονται με βάση τον ρωσικό νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα