back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Kρίσιμο 48ωρο για λήψη αυστηρότερων μέτρων – Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21:00 στην Αττική

Διαβάστε επίσης

H κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για την λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων αναχαίτησης του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα ανήλθαν εχθές για δεύτερη ημέρα σε τετραψήφιο αριθμό. Η ανησυχία για την κατάσταση στην Αττική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές εντείνεται και αναμένονται τα  στοιχεία των επόμενων 48 ωρών που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική πριν από την ισχύουσα απαγόρευση στις 21:00  χωρίς να ορίζεται συγκεκριμενο χρονικό πλαίσιο.

Για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα όλα τα σενάρια μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων με επίκεντρο την κατάσταση στην Αττική, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι αυτή την στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ. Όπως σημείωσε σήμερα μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ «δυστυχώς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου. Τα στοιχεία από το  Σ/Κ που συνήθως είναι χαμηλά, δεν είναι καλά. Έχουμε μια πολύ μεγάλη και απότομη αύξηση του ιικού φορτίου και οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές . Παρατηρούμε ανάλογη κατάσταση όπως στις 20 Οκτωβρίου ημερομηνία την οποία ακολούθησε η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν 11 Νοεμβρίου».

Τα δύο επόμενα 24ωρα θα ληφθούν υπόψιν τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι, ώστε οι ειδικοί να αποφανθούν εάν ήδη εισήλθαμε στο τρίτο κύμα διάδοσης του νέου κορονοϊού και να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου «Νοεμβρίου». Στην κατεύθυνση της  αυστηροποίησης και όσον αφορά στα μέτρα  όλα τα σενάρια βρίσκονται  στο τραπέζι των συζητήσεων: από την αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας  μέχρι και επαναξιολόγηση της λειτουργίας των γυμνασίων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν η επιδημιολογική εικόνα εξελιχθεί ακόμη χειρότερα,  την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown είτε στην Αττική είτε ακόμα και σε όλη τη χώρα για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος. 

Το σχετικό σενάριο σχολίασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος το διέψευσε για την ώρα, χωρίς όμως να το αποκλείει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown», είπε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εάν πάντως οι εισηγήσεις της Επιτροπής είναι προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων, τότε η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας εχθές «εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν. «Θέλω να συστήσω αυστηρά στον οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάριν ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας μιλάει στην κοινωνία, να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας», κατέληξε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρθούν νέα σκληρότερα μέτρα, ο κ. Κικίλιας είπε: «Είναι αμαρτία, εδώ που φτάσαμε, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, και με πόνο για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί να μην κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια» και πρόσθεσε: «Αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτήν την τελευταία προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας.

Νewsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα