back to top
17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι δικογραφίες για εμπλοκή υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών και της Folli Follie

Διαβάστε επίσης

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή και τέθηκαν στη διάθεση των κομμάτων, οι δύο δικογραφίες με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, που αφορά την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, αλλά κι εκείνη,για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, στην οποία, με βάση καταγγελία στελέχους της εταιρείας, οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Χαρίτσης, επιχείρησαν να καθυστερήσουν τον έλεγχο.

Οι εισαγγελείς απέστειλαν τις δικογραφίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης κι αυτό με τη σειρά του, τις διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή.Να σημειωθεί, ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα αυτοτελούς έρευνας, εφόσον πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων.

Η Βουλή πλέον, μπορεί με πρωτοβουλία των κομμάτων, να ζητήσει τη σύσταση είτε Εξεταστικής, είτε Προανακριτικής Επιτροπής. Για να συζητηθεί στην Ολομέλεια αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, απαιτείται αυτό να υπογράφεται από 60 βουλευτές, ενώ για να γίνει δεκτό χρειάζεται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 120. Το αίτημα για Προανακριτική, πρέπει με βάση τον Κανονισμό της Βουλής να φέρει 30 υπογραφές, ενώ για να γίνει δεκτό απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151.

Με βάση τον Κανονισμό του Σώματος, «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα της για άσκηση δίωξης κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, δήλωσε ότι αξιολογείται το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει στις δύο δικογραφίες και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα προκύψουν μετά από πλήρη και υπεύθυνη αξιολόγησή του. «Είχα μια πρώτη ενημέρωση από τους συναδέλφους, κ.κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλο, από τους οποίους ζήτησα να δουν τις δικογραφίες και

πρέπει να σας ενημερώσουμε  ότι η ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης θα λάβει τις αποφάσεις της στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ανέφερε ο κ. Μπούγας.

Δημήτρης Ράντος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα