back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Γιατί καθυστερεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας – Οι διαφωνίες στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Διαβάστε επίσης

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας καθυστερεί επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, που είναι σε εξέλιξη από το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της για τα μέτρα που θα ληφθούν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται ακόμα να ληφθούν σκληρότερα μέτρα γιατί οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας δεν είναι σε επικίνδυνα όρια. Πάντως στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύθηκαν σήμερα τα κρούσματα του κορονοϊού και έφτασαν τα 150 από 87 που εντοπίστηκαν χθες. Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι τα επιπλέον μέτρα που προκρίνονται για το επόμενο διάστημα στην Αττική και θα τεθούν προς τελική επιλογή είναι:

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. μόνο για τα Σαββατοκύριακα

– Αναστολή του click inside στα εμπορικά καταστήματα όπου ίσχυε και χρήση μόνο του click away.

Έτσι, το Σάββατο και την Κυριακή (αρχής γενομένης από αύριο) ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα ξεκινά από τις έξι το απόγευμα και θα διαρκεί μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα. Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει στο γνωστό διάστημα 21:00- 05:00.

Η αναστολή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της μεθόδου click inside για τα εμπορικά καταστήματα θεωρείται ειλημμένη απόφαση άρα θα συνεχισθεί η οριζόντια εφαρμογή του click away (δηλαδή και για την ένδυση και για την υπόδηση) .

Επίσης, εξετάζεται να προστεθεί άλλο ένα χρώμα στον χάρτη της Ελλάδας, αυτό του «βαθύ  κόκκινου» για τις περιοχές που θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ολικό lockdown. 

Όσον αφορά στα σχολεία καμία συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει σήμερα καθώς η πιθανότητα να κλείσουν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες δεν έχει προταθεί . Το κατέστησε σαφές η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως  η οποία σήμερα δήλωσε: «Πηγαίνουμε βήμα βήμα, περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, και βάσει αυτών λαμβάνονται οι αποφάσεις. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». Μιλώντας στο Θέμα 104,6, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει, το ποσοστό θετικότητας είναι στο 0,23% και πως τα κλειστά τμήματα στη χώρα είναι στο 0,29%. Τα σχολεία που έχουν κλείσει όλα τα τμήματά τους αποτελούν το 0,5% του συνόλου». Κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις ειδικών που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν, τόνισε ότι «δεν θα σταθώ σε μεμονωμένες απόψεις. Υπάρχει η επιτροπή των ειδικών που βγάζει τις εισηγήσεις. Απ’ όσο γνωρίζω, στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης δεν υπάρχει το θέμα των σχολείων».

Η πρόταση για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms δεν προκρίνεται ως μέτρο για την ανάσχεση του τρίτου κύματος του κορονοϊού, παρότι οι ειδικοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια και δημοφιλείς χώρους κάποιων περιοχών.  Η απαγόρευση  των  διαδημοτικών μετακινήσεων στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας δε προκρίνεται λόγω του χάους στην κυκλοφορία και την μετακίνηση που θα προκαλέσει.

Εν τω μεταξύ, στην Πάτρα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί τα δύο Νοσοκομεία της πόλης. Τον κ. Κωτσιόπουλο συνοδεύουν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος και Θεοκλής Ζαούτης.

Την πεποίθηση ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, καθώς όπως είπε από την ημέρα που άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί. «Για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ανοίγματος των σχολείων, ως απόφαση υψηλού ρίσκου. Χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων, όχι των ελέγχων τόνισε.

Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος σημείωσε πως ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις επιβαρυμένες περιοχές, διευκρινίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα κρατηθεί η πανδημία έξω από τα νοσοκομεία ώστε να μπορέσει το υγειονομικό προσωπικό να αντεπεξέλθει στην περίθαλψη των ασθενών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάττωση της κινητικότητας και η αύξηση των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι η απόφαση που θα ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα είναι περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η μετάλλαξη του ιού δεν φαίνεται να είναι πιο παθογόνα, αλλά πιο μεταδοτική.

Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο Β’ δηλαδή αυξημένου κινδύνου, από το επίπεδο Α – επιτήρησης – στο οποίο βρίσκεται σήμερα, θα επηρεάσει την λειτουργία της αγοράς στην πόλη και το ωράριο περιορισμού της κυκλοφορίας.

Επίσης, θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων, καθώς τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, που αρχίζει από τις 6 το απόγευμα στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο Β, εκτιμάται πως θα εξαιρεθεί η Θεσσαλονίκη, λόγω μητροπολιτικότητας, όπως συμβαίνει και στην Αττική.

Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα