back to top
35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ασκληραγώγητα και ακλάδευτα τα δέντρα της Αθήνας 

Διαβάστε επίσης

Η «Μήδεια» ανέδειξε την μικρή ανθεκτικότητα των δέντρων της Αττικής στο χιονιά. Πολλά από αυτά δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και άλλα έπεσαν ολόκληρα, άλλα έσπασαν τα κλαδιά τους και άλλα έγειραν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε περιοχές του Λεκανοπεδίου. Η πτώση των δέντρων σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτά δεν συντηρούνται σωστά και δεν κλαδεύονται.

«Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ισχυρά και ασυνήθιστα για την Αττική. Τα δέντρα δεν άντεξαν το φορτίο του χιονιού με αποτέλεσμα να σπάνε μεγάλα κλαδιά και πολλές φορές να ξεριζώνονται από το βάρος του», λέει στον Αθήνα 9.84, ο Στέλιος Φούρναρης, επικεφαλής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου -Χολαργού. «Το κύριο πρόβλημα είναι το βάρος του χιονιού. Κάποια δέντρα, βέβαια,  έχουν και μικρό ριζικό σύστημα και είναι ακόμα πιο ευάλωτα».

Κλάδεμα

Όσον αφορά κατά πόσο θα ενίσχυε την ανθεκτικότητα των δέντρων το κλάδεμα και η περιποίηση τους ο κ. Φούρναρης τόνισε πως δεν είναι η κύρια αιτία για την πτώση επισημαίνοντας ωστόσο τη γραφειοκρατία και τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων σε σχέση με το κλάδεμα και τη συντήρηση των δέντρων. 

«Αν το δέντρο βρίσκεται στις αυλές των σπιτιών και των πολυκατοικιών υπεύθυνος είναι ο πολίτης. Για τα δέντρα στα πεζοδρόμια και στις πλατείες είναι οι δήμοι και για τα δάση και άλση, το Δασαρχείο. Στην περιοχή μας, πάντως, ο δήμος έχει μεριμνήσει αντιμετωπίζοντας και ορισμένους πολίτες που αντιδρούν στο κλάδεμα από άγνοια».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα