back to top
31.6 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

31.6 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Γ. Ιωαννίδης: Άνοιγμα όλων των σχολείων με «έξυπνα μέτρα» – Τεράστιες οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών από το lockdown

Διαβάστε επίσης

Να ανοίξουν όλα τα σχολεία με «έξυπνα μέτρα» προτείνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γιάννης Ιωαννίδης και εξηγεί ότι η κλειστή εκπαίδευση, προκαλεί τεράστιες συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πάντως, αν και τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αποκαλύπτει ότι στόχος είναι να ανοίξουν μαζί όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες», σημείωσε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα και αποστάσεις. «Ανθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι»,

Ο καθηγητής επίσης τόνισε ότι είχε «πολλές επιφυλάξεις για το lockdown. Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί».

«Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός» είπε ο κ. Ιωαννίδης και τόνισε ότι «πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, να χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, να μην κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων πάντως, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αποκάλυψε την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων μετά από τις 29 Μαρτίου, ενώ για τα πανεπιστήμια προανήγγειλε ότι θα παραμένουν στην τηλεκπαίδευση έως τις αρχές Ιουνίου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις

«Όχι» ΟΛΜΕ για προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

«Δεν πρέπει να γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις καθώς τα σχολεία είναι κλειστά πέντε μήνες» πρότεινε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να γίνουν οι εξετάσεις μετά από όλη αυτή την αναστάτωση και τη χωλαίνουσα διαδικασία».

Αναφορικά με τη διαφαινόμενη παράταση της σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανέφερε ότι «οι εξετάσεις είναι δύο εβδομάδες, περί τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου μπορούν να είναι δέκα ημέρες επιπλέον μαθήματος, όπου θα καλυφθούν τα κενά». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα τα σχολεία να ανοίξουν αν όχι στις 29 Μαρτίου τουλάχιστον στις 5 Απριλίου. Ο κ. Τσούχλος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει κόπωση στους μαθητές λόγω της τηλεκπαίδευσης. «Τώρα που μπαίνουμε στην Άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με μέτρα».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα