back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καμία χαλάρωση περιορισμών – Μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα, σαρώνουν οι μεταλλάξεις – Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Διαβάστε επίσης

Με τις προβλέψεις των ειδικών να προειδοποιούν ακόμη πολύ δύο δύσκολες εβδομάδες στην μάχη με τον κορονοϊό, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με στόχο να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να επανακαθορίσει τα επόμενα βήματα διαχειρησης της επιδημίας. 

Κοινή συνισταμένη λοιμωξιολόγων, εμπειρογνωμόνων και κυβέρνησης είναι η αποτροπή οποιασδήποτε χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, εφόσον η χώρα βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στη κορύφωση του τρίτου κύματος των λοιμώξεων COvid-19.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν χθες την φημολογία περί διατήρησης  του σκληρού lockdown για ακόμη έναν μήνα προκειμένου να «σωθεί» το Πάσχα και σημείωναν ότι η αυτή η φημολογία περί παράτασης του lockdοwn έως τις 25 Απριλίου δεν έχει απολύτως καμία βάση.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί  με την βοήθεια των ειδικών την επιδημιολογική κατάσταση και σχεδιάζει  τα επόμενα βήματα με βάση, αφενός την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, αφετέρου την πορεία των εμβολιασμών και την εφαρμογή των τα self-test η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη προς υλοποίηση στις αρχές Απριλίου.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Με τη βοήθεια των self-test και την αύξηση των στοχευμένων εμβολιασμών – ειδικές γραμμές εμβολιασμών-  στους τομείς του τουρισμού, εστίασης, λιανεμπορίου, υπηρεσιών, εκπαίδευσης και μεταφορών, δημιουργούνται οι προυποθέσεις στο δεύτερο15νθήμερο του Απριλίου να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα 

Ειδικώς στον τομέα του τουρισμού, οι  λοιμωξιολόγοι επιμένουν για τον εμβολιασμό όλων των εμπλεκόμενων καθώς προωθείται με ταχύτατα και η υιοθέτηση από την ΕΕ του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού .Η νέα προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς με βάση την οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο  ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν που έχει οριστεί επισήμως ότι ξεκινά στις 15 Μαΐου.

Όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι ειδικοί  δείχνουν ότι στοχευμένος εμβολιασμός αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα κρούσματα

Ο πόλεμος  με τις  λοιμώξεις του κορονοϊού εντείνεται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό σε όλο του σύστημα του ΕΣΥ . Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, νέο αρνητικό ρεκόρ με 706 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς, 52 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 7.701, ενώ τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 2.588. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή -7.77%).

Η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας εξελίσσεται πολύ αργά καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα ενώ συνεχίζει να προβληματίζει έντονα η αύξηση στο ποσοστό μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων.

Την εκτίμηση ότι από τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας, η εικόνα δεν θα έχει καμία σχέση με σήμερα εξέφρασε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» ο Πνευμονολόγος, επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, Γιώργος Χειλάς, προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα ενώ από Σεπτέμβριο θα είμαστε στην κανονικότητα.

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε πει ότι οι πανδημίες κρατούν 3 χρόνια και είμαστε τυχεροί που το εμβόλιο προσπαθούμε να κάνουμε μικρότερο το διάστημα» τόνισε ο κ. Χειλάς, ενώ απέδωσε την κατάσταση που ζούμε τώρα στην ενδοοικογενειακή διασπορά. Όπως είπε, στο ΣΩΤΗΡΙΑ δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους και χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη.
«Ελπίδα μας είναι ο καιρός που εμφανέστατα φτιάχνει και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Σαν χώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά, καλύτερα απο όλους, αν είχαμε και περισσότερα θα είχαμε πάει καλύτερα» σημείωσε. Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι το καλό νέο σήμερα είναι ότι το εμβόλιο της Pfiser είναι αποτελεσματικό σε όλες τις μεταλλάξεις.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού έχει αυξηθεί από 40% έως 60%, ενώ έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» στα νοσοκομεία όπου μειώνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που εισάγονται.

«Τα κρούσματα είναι πολλά, όπως και οι εισαγωγές. Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών γιατί πέφτει ο μέσος όρος» είπε η κα Παγώνη και πρόσθεσε: “Το χειρότερο είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ελάχιστες είναι οι εισαγωγές ηλικιωμένων, λόγω και των εμβολιασμών. Η εισαγωγή ασθενών άνω των 80 έχει μειωθεί κατά 80%», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαο Θωμαΐδη, οι ειδικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα είναι σε θέση να ανοίξει η αγορά πριν το Πάσχα.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» είπε χαρακτηριστικά.

Τις αμφιβολίες του για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα