back to top
26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβλημένη η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του ΤΧΣ – Τι δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας

Διαβάστε επίσης

Αναγκαία  για την κεφαλαιακή της ενίσχυση,χαρακτήρισε την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς,ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική,από την στιγμή που σχεδόν το μισό της χαρτοφυλάκιο δανείων, είναι «κόκκινο».

 Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ο κ. Σταϊκούρας,διατύπωσε την άποψη ότι χωρίς  κεφαλαιακή ενίσχυση, η Τράπεζα Πειραιώς είτε δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της ,είτε θα έριχνε το δείκτη φερεγγυότητας κάτω των ελαχίστων εποπτικών ορίων .
Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί  σημαντικών απωλειών που θα υποστούν το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοι, ο υπουργός Οικονομικών,ανέφερε ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλά για το δημόσιο συμφέρον,όταν επί  των ημερών του,λόγω των ανερμάτιστων χειρισμών που έγιναν,το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλους κλυδωνισμούς και η αξία των τραπεζικών μετοχών,μειώθηκε κατά 80%».
Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς,ο κ.Σταϊκούρας,ανέφερε ότι η αξία των μετοχών της ήταν 3,71 δις το 2014 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος του 2015 συρρικνώθηκε στα 641 εκατ. ευρώ.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της  Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική από εποπτικής πλευράς την εξέλιξη στην Πειραιώς,λέγοντας ότι ως ιδιαιτέρως θετική αποτιμάται επίσης και η απόφαση περιορισμού του ποσοστού του ΤΧΣ σε μειοψηφικό ποσοστό,καθώς- όπως σημείωσε- μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί η στήριξη της Τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση.
 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, σημείωσε ότι «δεν είναι στόχος μας να παραμείνουμε πλειοψηφικοί μέτοχοι στην Τράπεζα Πειραιώς».
 «Μια επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας και του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου. Αφού χαρακτήρισε πειστικό και και αξιόπιστο το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα τεθεί υπόψη της Γενικής Συνέλευσης στις 7 Απριλίου ,μίλησε για μια απίστευτη παραφιλολογία που αναπτύσσεται τελευταία, ότι δήθεν το ΤΧΣ και το Δημόσιο απεμπολούν τα δικαιώματά τους,κάτι που – όπως είπε- διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

 

Αναλυτικότερα , ο κύριος Σταικούρας τόνισε πως  εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, που είναι τραπεζο-κεντρική, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική κατανομή των διαθέσιμων, περιορισμένων οικονομικών πόρων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής κερδών και αυτό θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης με κόστος δυσβάστακτο για καταθέτες και Δημόσιο και  ανεπανόρθωτο πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Συγκεκριμένα, για την επικείμενη ανακεφαλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι «η προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση». Η Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε «επιδιώκει την ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον ισολογισμό της και τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό της. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση, μέσα από μία μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» που είναι αναγκαία καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020, «η Τράπεζα είχε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου στο 45%, τον υψηλότερο στην Ελλάδα, και έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των συστημικών τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού» δηλαδή «έχει «κόκκινο» το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων της» που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και πρόβλημα δυνατότητας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και διάχυσης της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία». Παράλληλα, ο υπουργός, ανέφερε πως «η Τράπεζα προγραμματίζει να αυξήσει τις καθαρές χρηματοδοτήσεις της προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 10 δισ. ευρώ εντός της επόμενης 4ετίας, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Επισήμανε, πως η κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Τράπεζας Πειραιώς σημαίνει ότι «το εποπτικό κόστος της για τα “κόκκινα” δάνεια της στον ισολογισμό της είναι υψηλό και αυξανόμενο». Η Τράπεζα Πειραιώς για τις πωλήσεις δανείων εντός του 2021 και την εξυγίανση του ισολογισμού της, θα αφαιρέσει περίπου 6,5 ποσοστιαίες μονάδες από το συνολικό δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020, είναι στο 15,8%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη επίδραση από την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9, ο δείκτης μειώνεται στο 13,8%». Συνεπώς είπε ο υπουργός Οικονομικών «είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε η τράπεζα δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, είτε θα έριχνε τους δείκτες φερεγγυότητας κάτω των ελαχίστων εποπτικών ορίων, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ο κ. Σταϊκούρας, εξήγησε πως δεν υπάρχει άλλη «εναλλακτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης» καθώς «η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής οργανικών κερδών, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων και δυσχερούς πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου» και θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης. Παρατήρησε ότι «η ανάγκη για άμεση ενίσχυση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τους όρους για τη μετατροπή των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Securities – CoCos) σε κοινές μετοχές, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, είχαν ήδη προεξοφλήσει τη μετατροπή του και απομειώσει την αξία του» με αποτέλεσμα «τα CoCos των 2 δισ. ευρώ να έχουν μηδενική αξία».

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ρόλο που θα έχει το ΤΧΣ ως μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, είπε πως «δεσμεύεται να ενεργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του σκοπού του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χάριν δημοσίου συμφέροντος».  Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΤΧΣ «έχει ήδη εκφράσει, με την από 23 Νοεμβρίου 2020, ανακοίνωσή του, την ετοιμότητά του να στηρίξει την Τράπεζα Πειραιώς στην προσπάθειά της για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας».

Γιάννης Στουρνάρας : Αποκατάστασης αδυναμιών στα μεγέθη του ιδρύματος

Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης ορισμένων αδυναμιών στα μεγέθη του ιδρύματος, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της  ΤτΕ «η αύξηση κεφαλαίου έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας (Νοέμβριος 2020) να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και να ακυρώσει την πληρωμή του τοκομεριδίου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCo), ουσιαστικά μετατρέποντας το σύνολο των ομολογιών ονομαστικής αξίας €2,040 εκατ. σε κοινές μετοχές και αυξάνοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς σε 61% από 26%».

Οι εποπτικές αρχές έχουν συναινέσει απολύτως στην απόφαση αυτή, τόνισε και χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ιδιαιτέρως θετική από εποπτική σκοπιά, επειδή ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως (λόγω της μη καταβολής τοκομεριδίου) και αποκαθιστά τις συνθήκες πρόσβασης της τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πειραιώς, κος Ν. Χαντζηνικολάου έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας για όλο το τραπεζικό σύστημα που θα επέλθει μέσω της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας. Χαρακτήρισε ευνοϊκές οι συνθήκες για να γίνει τώρα η διαδικασία και μίλησε για αισιόδοξα και ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έρχονται από τους συμβούλους.

Όπως είπε ο κος Χαντζηνικολάου «η σχεδιαζόμενη αύξηση των κεφαλαίων της Τράπεζας, θα επιτρέψει την ταχύτερη μείωση των επισφαλών απαιτήσεων και θα δώσει την ευκαιρία στην Τράπεζα, να επικεντρωθεί κατά 100% στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η προοπτική που δημιουργεί προσδοκώμενη αύξηση στην αξία της Τράπεζας Πειραιώς, και κατ’ επέκταση το επενδυτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, που όλοι ακούμε».

Δημήτρης Ράντος ,  ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα