back to top
36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Η πολυφωνία στην ΕΕ δεν αμβλύνει την ανησυχία για το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμιστικές αρχές, τόσο του ΕΜΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν καταφέραν να αμβλύνουν την ανησυχία για το εμβόλιο των Oxford / AstraZeneca, ενώ η πολυφωνία μεταξύ των 27 των υπουργών Υγείας επέτεινε την αβεβαιότητα.  Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ συμφώνησαν χθες, για μία ακόμη φορά, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο σώζει χιλιάδες ζωές και ότι είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του κορονοιού. Ωστόσο, και στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ, οι ρυθμιστικές αρχές επιβεβαιώσαν ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των διαταραχών πήξης του αίματος γεγονός που δημιουργεί αντιφατικές αντιδράσεις .

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η προσπάθεια του ΕΜΑ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, ακολουθήθηκε από νέες εθνικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα . Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη χορήγηση του Οξφόρδης / AstraZeneca σε άτομα κάτω των 56 ετών ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας . Στην ίδια κατεύθυνση δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν η Ισπανία και η Ιταλία . Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι προέτρεψε και άλλα μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική .

Σε αλλαγή της εμβολιαστικής πολιτικής της προχωρά και η Βρετανία κατόπιν σχετικής σύστασης της συμβουλευτικής επιτροπής για τους εμβολιασμούς και δεν θα χορηγεί πλέον το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca στους νεότερους των 30 ετών εμβολιαζόμενους πολίτες εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί ενδεχόμενη, παρότι εξαιρετικά σπάνια, εμφάνιση θρόμβων μετά τον εμβολιασμό. Ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (ΜΗRA) διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των θρομβώσεων και του εμβολίου της AstraZeneca. H σπάνια παρενέργεια εμφανίζεται περίπου σε τέσσερα άτομα ανά εκατομμύριο εμβολιασμών και συνολικά στη Βρετανία, μέχρι το τέλος Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 79 περιστατικά, εκ των οποίων τα 19 αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Τρεις από τους νεκρούς ήταν νεότεροι των τριάντα ετών.

Η αποτυχία της ΕΕ να απαντήσει με ενιαίο τρόπο στο θέμα καταγράφηκε και στην δήλωση του Έλληνα υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια  ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά στηνχθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών υγείας στην ΕΕ που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, οι υπουργοί δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν πυροδοτεί τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο», είπε.

Μόνο τέτοια δεν ήταν ωστόσο η δήλωση σχετικά με τη συνάντηση, καθώς η ΕΕ διαπιστώνει ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» της έκθεσης ασφαλείας από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα , υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.  Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει συναντήσει δυσκολίες λόγω κακού προγραμματισμού, καθυστερήσεων στον εφοδιασμό, αναστολών χορήγησης λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και ελλείμματος αλληλεγγύης σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Επιβεβαίωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων.

Η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε, σύμφωνα με το χθεσινό πορσμά της,  ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια» του συγκεκριμένου εμβολίου. Στο συμπέρασμα αυτό προστέθηκαν οι δηλώσεις της εκτελεστική διευθύντρια του EMA Ίμερ Κουκ  η οποάι επνελαβε με τη σειρά της ότι το όφελος από τη χρήση του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων από τις παρενέργειες.

Συνολικά ως τις 4 Απριλίου, είχαν αναφερθεί στη βάση δεδομένων EudraVigilance 169 περιστατικά θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) και 53 περιστατικά σπλαγχνικής φλεβικής θρόμβωσης σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Μεταξύ 86 περιστατικών που είχε επεξεργαστεί αναλυτικά ο EMA ως τις 22/3, τα 18 ήταν θανατηφόρα.

Η κα Κουκ δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα για την «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων δεν αλλάζουν τη σύσταση του EMA για τη συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβόλια που διαθέτουμε. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες. Ο κίνδυνος του θανάτου από την Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο του θανάτου από το εμβόλιο» είπε.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Στην ανακοίνωση του ο ΕΜΑ υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να «έχουν συνείδηση της πιθανότητας» να παρουσιαστούν τέτοιου είδους θρομβοεμβολικά περιστατικά στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την χορήγησή του. Και συμπληρώνει, πως “αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων, και αρχίζοντας τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές.”

Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων:

Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος
Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων Πονοκεφάλων ή θολή όραση
Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Παρότι οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ακόμη και ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι δεν δύναται να αναφερθεί σε συγκεκριμένους παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία, φύλο κ.ο.κ.), λογω του ότι  πολλές διαφορετικές  υπο-ομάδες του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί σε διαφορετικές χώρες.

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα