back to top
33.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

33.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Έκθεση της Βουλής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Διαβάστε επίσης

Η πολύπλευρη σημασία της μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και επιγράφεται «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δυο αιώνες μετά», αναδείχθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον σκοπό αυτό, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

Οδοιπορικό τιμής για την επανάσταση του 1821, χαρακτήρισε την έκθεση τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, που γιορτάζεται η ημέρα του φιλελληνισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Διαβεβαίωσε δε, ότι έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να μπορέσουν να την χαρούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και κυρίως η νέα γενιά.

«Δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη έκθεση που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε αυτό τον χώρο που η ίδια η ύπαρξή του είναι συνυφασμένη με την ελευθερία,την αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας, αλλά ένα σημαντικό γεγονός που αναδεικνύει την πολυσύνθετη, συναρπαστική αφετηρία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από την οποία αντλούμε διδάγματα για τις προκλήσεις του παρόντος και τη διαδρομή προς το μέλλον», επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, τόνισε ότι « στην έκθεση δεν εκτίθενται μόνον αντικείμενα,αλλά το ίδιο το άρωμα της προσπάθειας ενός λαού να αυτοπροσδιοριστεί συνολικά στον κόσμο αλλά και μέσα του».

Η επιμελήτρια της έκθεσης, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Βουλής, Μαρία Καμηλάκη, ανέφερε ότι η έκθεση που περιλαμβάνει 367 αυθεντικά φορητά εκθέματα, όπως βιβλία, έγγραφα, πίνακες, χαρακτικά και μετάλλια, θα αναπτυχθεί στο Περιστύλιο, την αίθουσα Τροπαίων και την αίθουσα Υπασπιστών. Όπως ενημέρωσε η κ. Καμηλάκη, η έκθεση θα είναι και ψηφιακά διαθέσιμη, ώστε να μπορέσουν να τη βιώσουν και όσοι λόγω πανδημίας δεν μπορούν να επισκεφθούν τη Βουλή.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα