back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Άνοιγμα φροντιστηρίων λυκείου, πολυκαταστημάτων και λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού, εξετάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι – O ρόλος του self test

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζει σήμερα η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις εισηγήσεις του υπ. Ανάπτυξης για το επόμενο βήμα απελευθέρωσης και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων από τους περιορισμούς των απαγορευτικών μέτρων κατα της COvid-19. 

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι οι δέουσες, καθώς χθες καταγράφηκε νέο άλμα ημερήσιων κρουσμάτων με 4.033 μολύνσεις και νέο ρεκόρ  διασωληνωμένων με 809 ασθενείς στις ΜΕΘ.

Παρά τα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, θετικά συμπεράσματα εξάγονται από τη  σύγκριση των κρουσμάτων των τελευταίων 10 ημερών σε σχέση με το προηγούμενο 10ήμερο, και στα οποία συμπεράσματα καταγράφεται σαφής πτωτική τάση στην διασπορά του ιού στην κοινότητα.  Στην προσμονή βελτίωσης των επιδημιολογικών τάσεων προστίθεται η πολύ θετική λειτουργία του μέτρου του self test  στα σχολεία και για τον λόγο αυτό  η επέκταση του στους υπόλοιπους κλάδους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η χρήση της οροδιαγνωστικής εξέτασης  ως  επιβεβλημένο συμπληρωματικό μέτρο των rapid tests και βεβαίως του εμβολισμού,  δημιουργεί ενα πιο ασφαλές περιβάλλονγια το άνοιγμα και νέων δραστηριοτήτωνΈτσι όπως ένας μαθητής η ένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να πάει στο σχολείο χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ, θα υπάρξει ίδια ισχυρή σύσταση χρήσης self test και για τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο στις ταχυμεταφορές στους οδηγούς των λεωφορείων και τους εργαζόμενους  σούπερ μάρκετ.

«Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Ομως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα sms αλλά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δηνιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κένρων και των mall.

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των πάμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. “Αν αύριο ανοίγαμε εδω την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κανουμε βήματα προσεκτικά”, είπε.

Με την προσοχή λοιπόν στραμμένη στις επιδημιολογικές εξελίξεις των επομένων ημερών  και με την προϋπόθεση ότi θα υπάρξει βελτίωση, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν σήμερα κατ’ αρχή :

– την λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο 24 Απριλίου.-

– την επιστροφή σε λειτουργία των Φροντιστηρίων μόνο για μαθητές Λυκείων,  λόγω των επικείμενων Πανελλαδικών εξετάσεων ,

– την επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων και των Mall

– την λειτουργία των κέντρων αισθητικής

Όσον αφορά το  δημοφιλές ερώτημα εάν “θα πάμε το Πάσχα στο χωριό”, δηλαδή το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, οι αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν αμέσως πριν ή στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. ‘Οπως το διατύπωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  Στ’ελιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA, οι αποφάσεις για τις πασχαλινές μετακινήσεις θα ληφθούν κοντά στο Πάσχα  : «Πάντως 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα» είπε ο κος Πέτσας

Σε μια κατ αρχήν προσέγγιση, στις εορτές  θα μπορούσαν να ταξιδέψουν όσοι κάνουν self test και είναι αρνητικοί. Θα πρέπει να το καταχωρούν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας. Επίσης θα μπορούσαν να ταξιδεύσουν οι πλήρως εμβολισμένοι πολίτες .

Κρίσιμο επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της εστίασης,  καθώς  με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐουαναμένεται να επαναλειτουργήσουν  και τα καταστήματα της εστίασης μόνο  με τραπέζια εκτός καταστήματος. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αυτό αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα.

«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Γ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, δεν αποκλείεται η εστίαση να ανοίξει ακόμη και από την Τρίτη του Πάσχα.

Προειδοποίηση ότι θα ξαναφουντώσει ο κορονοϊός στην περίπτωση που επιτραπούν οι μετακινήσεις προς την επαρχία το Πάσχα απευθύνει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Μην με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Ο κος Παυλάκης εκτιμά πως η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί, ωστόσο ένα ακόμη άνοιγμα δραστηριοτήτων  τις επόμενες εβδομάδες θα οδηγήσει σε νεα κορύφωση.«Πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών» είπε ο κος Παυλάκης.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα