back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας: Ποιες μεταρρυθμίσεις έρχονται στην εκπαίδευση

Διαβάστε επίσης

Τα νέα προγράμματα σπουδών στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και η επέκταση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς η εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η ολοκλήρωση των νέων προγραμμάτων σπουδών, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η επέκταση δημιουργικών δραστηριοτήτων στα Αγγλικά σε όλα τα Νηπιαγωγεία.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εφαρμόστηκαν φέτος πιλοτικά σε 218 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και προγραμματίζεται η διδασκαλία τους σε όλα τα σχολεία της χώρας από το σχολικό έτος 2021-2022.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων περιλαμβάνουν τέσσερις θεματικούς κύκλους, με υπο-θεματικές σταθμισμένες ανά ηλικία και εκπαιδευτική βαθμίδα:

Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει τον Μάιο νέα σειρά επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών, εκκινώντας με επιμορφώσεις στη διδασκαλία δεξιοτήτων σε σύνολο άνω των 70.000 εκπαιδευτικών και συνεχίζοντας με το πρόγραμμα των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία.

Τα Προγράμματα Σπουδών γενικής εκπαίδευσης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, θα δημοσιευτούν και θα παραδοθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσω διαδραστικού, ψηφιακού συστήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα νέα προγράμματα, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις, έχουν ως αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα και υιοθετούν μια εξατομικευμένη, μαθητοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία.

Οι βασικοί οριζόντιοι προσανατολισμοί είναι η υποστήριξη των μαθητών ώστε να μαθαίνουν να είναι δημιουργικοί, να σκέφτονται κριτικά, να καλλιεργούν δεξιότητες για την αξιοποίηση και την παραγωγή νέας γνώσης και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η μεταρρύθμιση του «πολλαπλού βιβλίου». Η κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου συνάδει πλήρως με τη φιλοσοφία των νέων ΠΣ, ώστε ο εκπαιδευτικός/μαθητής να μπορεί με κριτική σκέψη να συνδυάσει πληροφορία από πολλές πηγές.

Όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και προγραμματίζεται να ενισχυθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη επιπλέον ψηφιακού υλικού.

«Συνεχίζουμε εντατικά, με προσήλωση, δημιουργικότητα και όραμα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία με γνώμονα πάντα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με το πέρας της σύσκεψης και πρόσθεσε ότι «η πανδημία δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να σταματήσει την εξέλιξη, τη βελτίωση, τη δημιουργία μιας αποτελεσματικότερης και ουσιαστικότερης εκπαιδευτικής διαδικασίας προσαρμοσμένης στις σύγχρονες ανάγκες».

«Με υπευθυνότητα, διορατικότητα και παιδαγωγική μέριμνα διαμορφώνουμε τις θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, προσφέρουμε κίνητρα και ερεθίσματα στους μαθητές, δίνουμε προτεραιότητα στη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, στην καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση» επισήμανε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα