back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.1 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν Μεγάλη Εβδομάδα και Κυριακή της Ανάστασης – Ωράρια, μετακινήσεις, εκκλησίες και συνευρέσεις

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα με την προσοχή μας να στρέφεται στις αλλαγές που εφαρμόζονται από σήμερα στα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα νέα ωράρια απαγόρευσης κυκλοφορίας και καταστημάτων, τις αλλαγές στις μετακινήσεις, την λειτουργία των Ιερών Ναών, καθώς και τα όσα ισχύουν για τον οικογενειακό εορτασμό την Κυριακή της Ανάστασης.
Νέα ωράρια
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα το νέο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με αυτό θα μπορούμε να κυκλοφορούμε με το απαραίτητο SMS ως τις 22:00 αντί για τις 21:00 που ίσχυε μέχρι χθες. Από την Δευτέρα του Πάσχα, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αλλάξει εκ νέου και θα ξεκινά μια ακόμη ώρα αργότερα στις 23:00.

Πως θα εορτάσουμε την Κυριακή του Πάσχα 

Όσον αφορά στον συγχρωτισμό και την συνεύρεση των οικογενειών την Κυριακή του Πάσχα στο εσωτερικό των οικιών μπορούν να συγκεντρωθούν δυο οικογένειες έως 9 άτομα ενώ σε υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Στις περιπτώσεις αυτών των συνευρέσεων συστήνεται η διενέργεια  αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές».

Υπερτοπικές μετακινήσεις και οι εξαιρέσεις στις απαγορεύσεις

Παραμένουν σε απαγόρευση όλες οι υπερτοπικές μετακινήσεις με τους ελέγχους να έχουν ενταθεί στα διόδια και όλο το εθνικό δίκτυο της χώρας ώστε αν αποτραπεί έξοδος εκδρομέων και διασπορά του κορονοιού. Ήδη το τελευταίο τριήμερο η ΕΛ.ΑΣ έχει στήσει μπλόκα σε εθνικά οδικά δίκτυα και διόδια, γυρίζοντας πίσω οδηγούς, οι οποίοι επιχείρησαν να «δραπετεύσουν» από την Αθήνα με… απίστευτες δικαιολογίες.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις:

1. Επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς την εργασία με την υποχρέωση επίδειξης όλων των υποχρεωτικών εγγράφων για την πιστοποίηση . Τα έγγραφα πρέπει να προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

2. Μετακίνηση για λόγους υγείας, μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας και σύμφωνα με σημερινές διευκρινίσεις  που έδωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3,  η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται και όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο,αλλά όχι ιδιώτη γιατρό.

Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να πιστοποιείται η μετακίνηση από και προς δομή υγείας από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

3. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

4. Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

5. Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει:
α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή
β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ. Η παρούσα παράγραφος καταλαμβάνει και τα πρόσωπα της παρ. 1 και δύναται να επιβληθεί σωρευτικώς με την κύρωση της παρ. 1.
3. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Λειτουργία των Ιερών Ναών

Οι ιεροί ναοί θα λειτουργήσουν καθ’ όλη την διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων εντός, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους των ναών και θα τηρούνται συγκεκριμένα μέτρα. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού, ενώ η Ανάσταση θα γίνει στις 9 μμ.

Αναλυτικά τα μέτρα στις εκκλησίες

Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας
Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό
Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας
Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30
Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών

Σε συμφωνία κατέληξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς τις διαδικασίες και τα ωράρια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαϊων.
Με βάση, λοιπόν, τα υφιστάμενα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας, από χθες  Κυριακή των Βαϊων, έως και την Μεγάλη Τετάρτη οι ακολουθίες θα ξεκινούν στις 6.30 μ.μ.
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, η Ιερά Ακολουθία των Αγίων Παθών θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ. και η Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου θα αρχίσει στις 6.00 μ.μ., ενώ το Μεγάλο Σάββατο το “Χριστός Ανέστη” θα ακουστεί στις 9.00 μ.μ. ακριβώς.
Υπενθυμίζεται δε, πως η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον κάθε ναό, χωρίς να ακολουθούν πιστοί και στους προαύλιους χώρους θα υπάρχει επιτήρηση, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας πιστός ανά δύο μέτρα.
Σε δήλωσή του, πάντως, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως επισήμανε πως το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 22:30μμ.

Ωράριο καταστημάτων 

Την ίδια ώρα, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για τη Μεγάλη Εβδομάδα που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου έχει ως εξής:

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα