back to top
34.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

34.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

93η τελετή βραβείων Όσκαρ: Το «Nomadland» ο μεγάλος νικητής- Δεν τα κατάφεραν οι Έλληνες

Διαβάστε επίσης

Η φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους: υβριδική ψηφιακή τελετή, φτωχή κινηματογραφική παραγωγή, πολυφυλετικές νίκες και υποψηφιότητες. Τα προηγούμενα χρόνια τα μέλη της ακαδημίας είχαν κατηγορηθεί για την έλλειψη γυναικείων υποψηφιοτήτων αλλά φέτος είδαμε την 93η τελετή να σπάει πολλά ρεκόρ.

Η Κλόε Ζάο έγινε η πρώτη έγχρωμη και κινεζικής καταγωγής γυναίκα που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ για πρώτη φορά είχαμε δύο γυναίκες υποψήφιες στην κατηγορία αυτή. Για πρώτη φορά επίσης είχαμε δύο αφροαμερικανούς να κερδίζουν στην κατηγορία μακιγιαζ. Η Γιουν Γιου-Τζουνγκ είναι η πρώτη Κορεάτισσα που κερδίζει στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου ρόλου, ενώ για ο Riz Ahmed γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος υποψήφιος για Α΄Ανδρικό ρόλο.

Ηττήθηκαν οι δύο Έλληνες

 Το «Nomadland», της Κλόε Ζάο, πάντως ήταν ο μεγάλος νικητής των 93ων βραβείων Όσκαρ, ήταν άλλωστε και το μεγάλο φαβορί, αποσπώντας μεταξύ άλλων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και σκηνοθεσίας.

Οι δύο Έλληνες υποψήφιοι δεν κατάφεραν να κρατήσουν στα χέρια τους το χρυσό αγαλματίδιο. Ο Γιώργος Λαμπρινός που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Μοντάζ για την ταινία «The Father» του Φλόριαν Ζέλερ, έχασε από τον Μίκελ Ε. Νίλσεν για το «Sound of Metal»  και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, στη δεύτερη υποψηφιότητα της καριέρας του για Όσκαρ για την «Δίκη των 7 του Σικάγου» του Άαρον Σόρκιν, ηττήθηκε από τον Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank».

Το Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ. Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός, τριάντα χρόνια μετά την «Σιωπή των Αμνών». Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο.

«Θα έπρεπε να κάνουμε… καραόκι με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό», δήλωσε η ΜακΝτόρμαντ, η οποία είναι πλέον κάτοχος 4 βραβείων Όσκαρ.

Η 39χρονη Κινέζα σκηνιθέτης Κλόε Ζάο καταφανώς συγκινημένη δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».

Το βραβείο καλύτερης ταινίας φέτος δεν ανακοινώθηκε τελευταίο – όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού – αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Netflix «My Octopus Teacher» της Πίπα Έρλιχ, που καταγράφει την συγκινητική αληθινή ιστορία φιλίας μεταξύ ενός δύτη και ενός χταποδιού κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ- Μεγάλου Μήκους.

Αναλυτικά τα βραβεία ‘Οσκαρ για το 2021:

Καλύτερη Ταινία

«Nomadland»

Σκηνοθεσία

Κλόε Ζάο για το «Nomadland»

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Άντονι Χόπκινς για το «The Father»

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»

B’ Γυναικείος Ρόλος

Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»

Φωτογραφία

Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»

Διασκευασμένο Σενάριο

Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»

Πρωτότυπο Σενάριο

Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»

Μουσική

«Soul» – Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος

Κοστούμια

Αν Ροθ για το «Ma Rainey’s Black Bottom»

Μοντάζ

«Sound of Metal»

Ήχου

«Sound of Metal»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»

Διεθνής Ταινία

Άσπρο Πάτο (Δανία)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Soul (Pixar)

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους

«My Octopus Teacher» της Πίπα Έρλιχ

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους

«Colette»

Οπτικά Εφέ

«Tenet»

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα