back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό

Διαβάστε επίσης

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου στο Palais des Nations της Γενεύης – έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Ελβετία.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, οι δύο κοινότητες στο νησί όσο και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνονται πάντως να επιθυμούν να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών σε αυτή τη φάση καθώς στόχος είναι να φανούν εποικοδομητικές, η καθεμία για τον δικό της λόγο. Όμως το «φάντασμα του Κραν Μοντανά» έχει ρίξει βαριά σκιά πάνω από τις άτυπες συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη εκπροσωπώντας την Ελλάδα όπου και αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με τον Γ.Γ του ΟΗΕ τη Μ. Τετάρτη.

O κ.  Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 19.00 ώρα Ελβετίας, και, εκτός απρόοπτου στις 18.00 με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πάτερσεν. Αύριο αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ. Δεν έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς αυτό να αποκλείεται.

Οι συνεδριάσεις της άτυπης πενταμερούς θα λάβουν χώρα αύριο και μεθαύριο και ίσως αν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα να γίνει μια ακόμα συνάντηση τη Μ. Παρασκευή το πρωί.

Θα προηγηθούν σήμερα διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Ερσίν Τατάρ και στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδος )η συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στις 20:45 (21:45 ώρα Ελλάδος ) θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο σκοπός της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι, όπως υπογραμμίζεται, να αναζητηθεί κοινό έδαφος και όραμα για μια λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα, επίσημη Διάσκεψη με στόχο την επίλυση. Χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και όπως φαίνεται το αποτέλεσμα της συνάντησης της προσεχούς εβδομάδας θα οδηγήσει, εφόσον δεν υπάρξει μετωπική σύγκρουση, σε μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, του Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά έχουν αλλάξει πάντως από το 2017 όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν έναν νέο ηγέτη, τον Ερσίν Τατάρ που προωθεί ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών με τη στήριξη της Άγκυρας.

Η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά φυσικά και επιμένουν στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά τη στάση της Τουρκίας που δημοσίως κάνει λόγο για λύση στη βάση των δύο κρατών αλλά ενδεχομένως να προωθεί τη λύση της συνομοσπονδίας που ευνοεί τον έμμεσο έλεγχο της Άγκυρας σε όλο το νησί.

Την ίδια ώρα πάντως αρκετά ασαφής παραμένει και η πρόταση που έχει αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας».

Όπως φαίνεται προς το παρόν ενδεχομένως ο στόχος όλων των πλευρών να είναι η συνέχιση των συνομιλιών με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει χθες πως «αύριο είναι μια δύσκολη μέρα, πάμε για το καλύτερο, πάμε να δούμε τι θα γίνει».

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν θα είναι ούτε παρατηρητής στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, καθώς τόσο η Αγκυρα όσο και το Λονδίνο προέβαλαν αντιρρήσεις. Στην ελβετική πόλη θα βρίσκεται απλώς εκ μέρους της ΕΕ η Αντζελίνα Αϊχορστ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS).

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα