back to top
36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Όχι στην τοποθέτηση οικίσκων στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να τοποθετήσει οικίσκους σε προαύλιους χώρους σχολείων για την στέγαση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Την πλήρη αντίθεσή τους στον σχεδιασμό αυτό εξέφρασαν μέλη του συλλόγου γονέων, ο διευθυντής και εκπαιδευτικοί του 133ου Δημοτικού Σχολείου, κατά την συνάντηση που είχαν με τη δημοτική σύμβουλο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα Ντίνα Ρέππα και άλλα μέλη της δημοτικής παράταξης. “Στο σχολείο στεγάζονται 200 μαθητές ενώ στον χώρο όπου, κατά τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθούν τρεις οικίσκοι, υπήρχε δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ” υπογραμμίζει η ΑΑ στην Αθήνα και κατηγορεί, εκ νέου, τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων για αδιαφορία.

«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα
Όχι στην τοποθέτηση οικίσκων στο προαύλιο του 133ου ΔΣ! Τα προαύλια των σχολείων είναι για να παίζουν τα παιδιά κι όχι για να στιβάζονται

Οικόπεδα υπάρχουν!

Αντιπροσωπεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, αποτελούμενη από τη δημοτική σύμβουλο Ρέππα Ντίνα (δασκάλα και μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης και τον Σουρτζή Φώτη (καθηγητή, μέλος της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας), συναντήθηκε με τον σύλλογο γονέων, τον διευθυντή και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στη συνάντηση έγινε σαφής η συνολική αντίθεση τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων, όσο και του Συλλόγου Γονέων στην εγκατάσταση τριών κοντέινερ ελαφρού τύπου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, που θα στεγάσουν το 148ο νηπιαγωγείο.

Στον χώρο όπου επιδιώκεται να εγκατασταθούν οι οικίσκοι, υπήρχε η δέσμευση της δημοτικής αρχής για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ με κερκίδες, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών του σχολείου. Ο προαύλιος χώρος, δε, που θα παραμείνει ελεύθερος, μετά την εγκατάσταση των κοντέινερ, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος για τα 200 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα για την ασφάλεια τους, κυρίως όμως στερώντας τους τον αναγκαίο χώρο για παιχνίδι και ξεκούραση. Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι η δημαρχία Μπακογιάννη παρουσίασε ένα σχέδιο όπου υπολόγιζε 2τμ για κάθε παιδί λες και τα παιδιά παραμένουν καθηλωμένα σε ένα σημείο και γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους.
Γιατί όμως επέλεξε η δημαρχία να επιτάξει αυτόν και άλλους προαύλιους χώρους; Τα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν χώροι για να στεγαστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση είναι απολύτως ψευδή και ειδικά όταν αναφέρονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα:
Ευελπίδων-Σπετσών και Τροίας υπάρχει οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως σχολείο (ΦΕΚ 58/Δ/2005)
Μηθύμνης 41, Πατησίων, Θήρας, Μοσχονησίων, οικόπεδο της ΚΤΥΠ (ΦΕΚ 38/ΟΔ/2006 και ΦΕΚ 6ΑΑΠ/2011 Κήρυξη Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης, ΦΕΚ 25Δ/2019- παρακατάθ. Αποζημίωσης.
Αυτά είναι δύο μόνο από τα οικόπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν!

Κατά την επίσκεψή μας, διαπιστώσαμε ότι ακριβώς απέναντι από το σχολείο, υπάρχει εγκαταλειμμένο οίκημα με ελεύθερο χώρο ενώ στον ίδιο δρόμο (Τροίας) υπάρχει αναξιοποίητο οικόπεδο. Κανένα από τα παραπάνω δε διερεύνησε ο δήμος γιατί από την πρώτη στιγμή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει «τα έτοιμα», δηλαδή αίθουσες και προαύλια σχολείων, που δεν κοστίζουν!
Σε κάθε περίπτωση, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Αθηναίων είναι μεγάλο και θα μπορούσαν να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Η δημαρχία Μπακογιάννη μαζί με τους υπουργούς Γαβρόγλου που έφτιαξε το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο, και Κεραμέως, αδιαφορούν εντελώς για τις συνθήκες της σχολικής ζωής των μαθητών. Μετρούν με τη μεζούρα κι ό,τι ξεπερνά τα ασφυκτικά όρια που επέλεξαν, ότι περισσεύει κατ’ ελάχιστο, το περικόβουν.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο θα συμβάλλουμε στον αγώνα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, ώστε να εμποδιστεί η υποβάθμιση ενός ακόμη σχολείου στην περιοχή της Κυψέλης που αντιμετωπίζει την πολύχρονη εγκατάλειψη από δήμο και κράτος».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα