back to top
18.2 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Συνεπιμέλεια: Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή – Σε Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη στραμμένο το ενδιαφέρον

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ και επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη συνεπιμέλεια τέκνων από διαζευγμένους γονείς.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Μαριέττα Γιαννάκου να έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε ουσιώδεις διατάξεις, ενώ γρίφος παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι επίσης, «γαλάζιοι» βουλευτές, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης , που διατύπωσαν ενστάσεις και αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων διαστάσεων.

Χθες η κ. Γιαννάκου, μιλώντας στην ολομέλεια τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, αν δεν γίνουν αλλαγές, σημειώνοντας ότι οι ενστάσεις της δεν προέρχονται από προσωπικά βιώματα, όπως είχε πει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά από την κοινή λογική και την γνώση της επιστήμης.

«Αν νομίζετε ότι μαζί με την κ. Κεφαλογιάννη κάνουμε αντιπολίτευση για μικροκομματικά συμφέροντα όπως λέτε, τότε δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής συμφωνούν με τις προτάσεις μας», τόνισε η πρώην υπουργός.

«Το νομοσχέδιο προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα η κυβέρνηση μεταχειρίζεται το παιδί σαν να είναι οικόπεδο για μοίρασμα μεταξύ των γονέων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη Βουλή στη συζήτηση για το  νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους βασικούς πυρήνες της μεταρρύθμισης.

Υποστήριξε  μάλιστα ο κ Τσιάρας εκτελεί χρέη «αυτοφωράκια» και πως το νομοσχέδιο είναι δέσμευση του κ Μητσοτάκη σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων, επαναλαμβάνοντας τους υπαινιγμούς Γιαννάκου ότι η ρύθμιση ωφελεί τα μεγάλα πορτοφόλια.

«Πιστεύω ότι στηρίζω το πραγματικό συμφέρον του παιδιού» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στις αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο είναι απόρροια δέσμευσης του σε ισχυρές μειοψηφίες.

«Του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό αυτοφωράκιας. Δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα», είπε ο κ Τσιάρας και υποστήριξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που πλήττονται είναι φτωχοί άνθρωποι που παλεύουν κάθε μέρα και θέλουν να στηρίξουν τα παιδιά τους και όχι τα μεγάλα πορτοφόλια.

Την πρόβλεψη ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες διενέξεις από αυτές που προσπαθεί να επιλύσει, έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες αλλά θα φέρει συγκρούσεις και θα διχάσει την κοινωνία.

Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, οι διατάξεις του δημιουργούν νέους σοβαρούς κινδύνους, αφού αφήνουν το παιδί ακόμη και τη γυναίκα εκτεθειμένα στην οικογενειακή βία και εισάγουν από το παράθυρο τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας, κάνοντας το παιδί τουρίστα, αφού του στερούν τις απαιτούμενες σταθερές συνθήκες.

«Εμείς δεν μπαίνουμε στο ψευτοδίλημμα ή με τους μπαμπάδες ή με τις μαμάδες», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία αφού επανέλαβε την πρότασή της για δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου στη χώρα μας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο παραμερίζει τα συμφέροντα των παιδιών, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Οικογενειακού Δικαίου.

Σαφείς αποστάσεις από την γραμμή καταψήφισης του νομοσχεδίου που πήρε το ΚΙΝΑΛ, κράτησε ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Παρά τις ατέλειες του νομοσχεδίου και σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες, θεωρώ ότι η συνεπιμέλεια πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι αναγκαία για τη ίδια την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι θα ακολουθήσει την γραμμή του κόμματος, σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες καταψηφίζοντας το. Στον αντίποδα ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας θα απόσχει και πως έχει συζητήσει για αυτή του τη στάση μέσα στο κόμμα.

Την προσωπική εκτίμηση ότι θα ήθελε να υπάρξει η ρύθμιση για την συνεπιμέλεια αλλά όχι με τη βια εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σήμερα «αναγράφει ακόμη μια μαύρη σελίδα στα απονημονεύματα της ιστορίας της». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για μισογυνίκη αφροσύνη που θα την πληρώσουν αθώες ψυχές και απευθυνόμενους στους μπαμπάδες είπε ότι είναι «αβάσταχτος ο πόνος μας όμως πληρώνουμε το τίμημα του να ζούμε σε μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία».

«Για αποτυχημένο νομοσχέδιο που διχάζει τον ελληνικό λαό», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση να το αποσύρει.
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κάλεσε «για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, να το πάρει πίσω», εγκαλώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «καταργεί είτε την πατρότητα, είτε τη μητρότητα».

Παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο που αφορά την συνεπιμέλεια διατύπωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά τις ισχυρές διαφωνίες Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη και τους προβληματισμούς του Μανουσου Βολιουδάκη. Στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο κ Αθανασίου επεσήμανε ότι «δεν χρειαζόταν το εξίσου, μπορεί η διατύπωση να δημιουργήσει παρανοήσεις και θα δημιουργήσει προβλήματα».

Η συμμετοχή και των δύο γονέων να μπει ως αξιακή και όχι ως χρονική είπε ο βουλευτής της ΝΔ, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση για την συνεπιμέλεια θα εκτινάξει τις αντιδικίες μεταξύ γονέων.

Δημήτρης Ράντος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα