back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Καθυστερούν οι αποζημιώσεις Απριλίου και Μαΐου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Στο περίμενε βρίσκονται εδώ και καιρό χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ δεν εισέπραξαν, με βάση το νόμο, καθόλου μισθώματα για τον Απρίλιο από τους επαγγελματίες μισθωτές τους, η έλαβαν μειωμένα ενοίκια τον Μάιο, εντούτοις δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από το κράτος για τα μηδενικά και μειωμένα ενοίκια, είτε επαγγελματικών χώρων, είτε πρώτων κατοικιών.

Συγκεκριμένα:

* Αποζημιώσεις Απριλίου: Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι οι αποζημιώσεις για τα “κουρέματα” του Απριλίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται στα τέλη Μαΐου. Ως πιθανές ημερομηνίες πίστωσης των αποζημιώσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών ακινήτων(μέχρι και 80% του μηνιαίου μισθώματος που δεν δεν εισέπραξαν) μάλλον θα είναι η 28-05-2021 ή η 04-06-2021.

Τα ποσά των αποζημιώσεων θα προκύψουν αυτόματα ,μέσω της ΑΑΔΕ,με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου .Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις λάβουν τις αποζημιώσεις θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις covid για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.

* Αποζημιώσεις Μαΐου: Για την περίπτωση καταβολής αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά η “κουρεμένα” ενοίκια του Μαίου εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τους Κωδικούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δικαιούνται, αυτόν τον μήνα, πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια.

Τα μηδενικά ενοίκια ισχύουν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή(επιχειρήσεις τουρισμού,πολιτισμού,αθλητισμού κλπ) αλλά και κατ εξαίρεση για το λιανεμπόριο παρότι άνοιξε εντός του Απριλίου και την εστίαση που ανέβασε ρολά στις αρχές Μαίου.

Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται επίσης τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, και οι παιδότοποι. Ωστόσο το μέτρο του «κουρέματος» στα μισθώματα δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% μίσθωμα.

Η καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ρητά ποιές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εξαιρούνται των μειωμένων μισθωμάτων έχει οδηγήσει αρκετούς “πληττόμενους“ να μην καταβάλουν στους μισθωτές τους την 1/5/2021 το μίσθωμα Μαίου επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και ενδεχομένως, παρότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι δεν θα δικαιούνται τον Μάιο μείωση στα ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει γνώμη και τους συμπεριλάβει τελικά στις επιχειρήσεις που δικαιούνται “κουρεμένα” μισθώματα.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα