back to top
34.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

34.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ελληνικό: Στις 25/6 η μεταβίβαση στη Lamda Development

Διαβάστε επίσης

Στις 25 Ιουνίου 2021 υπογράφεται η μεταβίβαση της “Ελληνικό Α.Ε.” στην Lamda Development και τις επόμενες μέρες ξεκινούν τα κυρίως έργα.

Το παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Σάρκα και οστά παίρνει η εμβληματική επένδυση μετά από περίπου επτά χρόνια… περιπετειών, διαμαχών εντός και εκτός κυβερνήσεων αλλά και σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ τη Lamda Development και του Δημοσίου.

Η αστική ανάπλαση-ορόσημο του Ελληνικού, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ξεκινάει, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας και εν συνεχεία της καταβολής της προκαταβολής των 300 εκατ. ευρώ από την Lamda Development, ως πρώτη δόση για την πώληση του 100% της θυγατρικής του εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε., αξίας 915 εκατ. ευρώ.

Στο δρόμο για την υλοποίηση του έργου έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βασικά προαπαιτούμενα (συνολική επένδυση 8 δις ευρώ σε βάθος ετών), δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες με αδειοδοτικά ζητήματα ή θέματα νομικής φύσεως (το ΣτΕ έδωσε θετική γνωμοδότηση και για τις τελευταίες δικαστικές εκκρεμότητες), η χρηματοδότηση για τα έργα της πρώτης 5ετίας είναι εξασφαλισμένη (υπάρχει κοινοπρακτικό άνω του 1,1 δις ευρώ με Πειραιώς και Eurobank αλλά και ίδια κεφάλαια), κατά συνέπεια το project είναι «θωρακισμένο» και μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες.

Άλλωστε, η Lamda Development όλο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα προώθησε πλήθος εσωτερικών διεργασιών και διαγωνισμών (για τα διάφορα υποέργα, τους Πύργους, τη μαρίνα, τα οικιστικά, τα αρχιτεκτονικά σχέδια κ.α.), με την εισηγμένη να είναι έτοιμη να προωθήσει αμέσως μετά την μεταβίβαση των μετοχών τις πρώτες εργασίες για την α’ φάση του project που θα εκτυλίσσονται σταδιακά. Αμέσως μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, ο επενδυτής θα είναι έτοιμος να προκηρύξει τους πρώτους διαγωνισμούς για την εκκίνηση των εργασιών για τα πρώτα έργα αλλά και για τις βασικές υποδομές, τα δίκτυα, το πάρκο κ.α.
Ωστόσο, το έργο εκκινεί με εκκρεμότητα το καζίνο. Η διαδικασία έγκρισης της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας Inspire Athens, των Mohegan – ΓΕΚ Τέρνα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει παγώσει.

Μια νέα εποχή για την Ελλάδα

Η στιγμή είναι ιστορική καθώς συμπίπτει και με την περίοδο επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια η Lamda Development δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει. Το Ελληνικό, είναι ένα έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.

Στόχος της διοίκησης της Lamda Development, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Οδυσσέα Αθανασίου, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πράσινης, ψηφιακής πόλης, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Ενός νέου χώρου ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, περίπατου, άθλησης, προσβάσιμος σε όλους.

Μπαράζ επικοινωνίας και παρουσιάσεων

Σύμφωνα με την εισηγμένη, στο πλαίσιο της επιθυμίας της για σταθερή επικοινωνία, θα ξεκινήσει σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων της προόδου του έργου. Οι δύο πρώτες θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν στα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου οικιστικού πύργου στην Ελλάδα και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου.

«Επί 7 χρόνια πιστεύαμε ότι το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση όλων αυτών που σχεδιάζαμε με πολλή υπομονή και πίστη, αλλά κυρίως πάθος και προσήλωση στο στόχο μας όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά σχέδια για την πρώτη φάση του Έργου τα οποία και θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε άμεσα και για το οποία έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για την υλοποίησή τους έχουμε μαζί μας κορυφαίους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσβλέπουμε στο να γίνουμε πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία μιας «έξυπνης πράσινης πόλης», δήλωσε χτες η διοίκηση του γκρουπ.

«Θα προσπαθήσουμε να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τον παλμό της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Με το Ελληνικό θα δημιουργήσουμε ένα έργο πρότυπο σε πολλαπλά επίπεδα που θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα