back to top
34.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

34.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Οι τέσσερις τρόποι για να πληρώσουμε φέτος τον φόρο εισοδήματος – Έκπτωση 3% μόνο με εφάπαξ καταβολή

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις επιλογές θα έχουν φέτος στη διάθεσή τους για πληρώσουν το φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά και αναμένεται να κυμανθούν περίπου στο 20%-25% των 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων που θα υποβάλλουν, από κοινού η χωριστά, δηλώσεις εισοδήματος.

Μάλιστα όπως εκτιμάται θα είναι σίγουρα λιγότεροι από πέρυσι, λόγω των μειωμένων περσινών εισοδημάτων που θα δηλωθούν εξ αιτίας της πανδημίας. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος μόλις 650.000 υπόχρεοι ,και απομένουν ακόμη δύο μήνες για την λήξη της προθεσμίας. Συνοπτικά οι τέσσερις επιλογές αφορούν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου με έκπτωση 3%, την πληρωμή σε οκτώ άτοκες δόσεις μέσω εφορίας, την εξόφληση σε 12 – 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης, αλλά και την άτοκη πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις μέσω τραπεζών με τη χρήση πιστωτικής κάρτας .

Η χρονική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι διπλή αλλά υπό προϋποθέσεις . Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Ιουλίου, μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση έως στα τέλη Ιουλίου και έως στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 η τελευταία .

Μάλιστα εφόσον καταβάλουν τον φόρο εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3%. Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση έως στις 31 Αύγουστο(δηλαδή τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου) και την τελευταία δόση έως στις 28 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ δεν δικαιούνται έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής .

Εκτός αυτών μπορούν να εντάξουν την οφειλή του φόρου στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12-24 μηνιαίες δόσεις ,ακόμη κι αν η οφειλή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης είναι “αλμυρές” με υψηλό τόκο. Μέχρι και έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 4,5%, ενώ από 13 και έως 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται σε 6%. Τέλος οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις ευκολίες που προσφέρουν οι τράπεζες, δηλαδή να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα