back to top
33.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

33.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Για πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια προειδοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω του Ψηφιακού Πιστοποιητικού

Διαβάστε επίσης

Για πολύωρες καθυστερήσεις και τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, προειδοποιούν οι οργανισμοί που εκπροσωπούν τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν, μέσω κωδικών ταχείας απόκρισης (κωδικοί QR – barcode), εάν οι επιβάτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν ανοσία λόγω πρόσφατης ανάρρωσης από τον Covid-19 ή φέρουν αρνητικό τεστ. Οι οργανισμοί εκπροσώπησης αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων, σε επιστολή τους προς τους εθνικούς ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, αναφέρουν ότι «καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός». Προσθέτουν επίσης ότι τα πιστοποιητικά «έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ από την 1η Ιουλίου, αλλά απαιτούν επιπλέον ελέγχους και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ανάγνωση των κωδικών».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τεράστιων ουρών και καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της καλοκαιρινής περιόδου είναι η εφαρμογή ενός συστήματος σύμφωνα με το οποίο τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και τα έντυπα εντοπισμού επιβατών υποβάλλονται σε επεξεργασία εξ αποστάσεως πριν φτάσει ο επιβάτης στο αεροδρόμιο. «Οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στη χώρα αναχώρησης και όχι κατά την άφιξη και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαχειρίζονται τα υγειονομικά δεδομένα και να παρέχουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι αεροδρομίων και εταιρειών.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα