back to top
36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Αρ. Πελώνη: Περιμένουμε το «πράσινο φως» από την επιτροπή για τον εμβολιασμό των παιδιών

Διαβάστε επίσης

«Αυτή η συζήτηση γίνεται στους κόλπους των επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αναμένουμε επίσημη απόφαση της Επιτροπής, όπως κάνουμε πάντα και ακολουθούμε τις αποφάσεις τους. Εφόσον δοθεί πράσινο φως αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα. Επιχειρησιακά δηλαδή υπάρχει δυνατότητα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Όσον αφορά την συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ερωτηθείς πάντως για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ως αμιγείς, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν τόνισε τυχαία ότι το πλαίσιο που ανακοινώθηκε αφορά κανόνες δημόσιας υγείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας».

«Είναι συνεπώς δραστηριότητες μη ουσιώδεις, ο πελάτης στους αμιγείς χώρους είναι πελάτης, ο εργαζόμενος είναι εργαζόμενος, δεν είναι είναι εκεί για διασκέδαση και για εκείνον η εργασία του είναι μία ουσιώδης δραστηριότητα επιβίωσης. Άρα είναι μια βασική διάκριση αυτή», εξήγησε.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να τηρούν τους κανόνες δημόσιας υγείας και να προστατέψουν τους εργαζομένους τους τηρώντας όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη».

«Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν», τόνισε η κ. Πελώνη, η οποία προανήγγειλε και ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα