back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Τα ερωτήματα που θέτει ο εμβολιασμός εφήβων 15 με 17 ετών – Η διεθνής εμπειρία

Διαβάστε επίσης

Εν αναμονή της εισήγησης  των ειδικών για τον εμβολιασμό  παιδιών και εφήβων η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου  προανήγγειλε  ότι  η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται να συστήσει τον εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών, καθώς και των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. 

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με  17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», είπε στον Σκάι. Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών,  ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.

Ο βασικός λόγος που και οι ειδικοί στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι επειδή αναμένεται η μετάλλαξη Δέλτα να καταστεί κυρίαρχη και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους και παιδιά.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», εξήγησε.

Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια για παιδιά προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer, είπε η κα Παπαευαγγέλου .

Με αφορμή τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε δε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας.  «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο» είπε.

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουμε δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε 20 και 30 χρόνια, αλλά με βάση τη βιολογία και την τεχνολογία για το mRNA δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή ότι έχουν σχέση με την αναπαραγωγή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα  για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων πιθανολογείται ότι μπορεί να ανοίξει το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου για τον εμβολιασμό πρώτα των παιδιών 16-17 ετών .

Ο εμβολιασμός  παιδιών και εφήβων κυριαρχεί στην διεθνή συζήτηση καθώς πλήθος χωρών ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την διαδικασία εμβολιασμού μικρών ηλικιών έναντι της COvid-19 , διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ . Στην Γαλλία ξεκίνησε  πρόσφατα  η εφαρμογή το ίδιο και στην Γερμανία μετά από τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής στις 10 Ιουνίου . Η Δανία επίκειται να ξεκινήσει να εμβολιάζει παιδιά 12 έως 15 ετών, το ιδιο και η Ολλανδία, ενώ και η Αυστρία σχεδιάζει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 έως τα τέλη Αυγούστου. Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου την επέκταση του εμβολιαστικού της προγράμματος στα παιδιά 12-15 ετών ενώ στην Λιθουανία εχει ξεκινήσει από το μέσον του Ιουνίου

Η επιτροπή εμβολιασμού της Βρετανίας δεν θα λάβει απόφαση για τον εμβολιασμό των εφήβων πριν από τον Ιούλιο, αν και η βρετανική ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών. Τον εμβολιασμό των ίδιων ηλικιών  η Ελβετία τον ενέκρινε στις 4 Ιουνίου.

Η Νορβηγία ενδεχομένως να εξετάσει την χρήση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

 

Αθήνα 984

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα