back to top
30.6 C
Athens
Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2024

30.6 C
Athens
Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2024

Το πρώτο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στην Ευρώπη, σύντομα, στους Λειψούς

Διαβάστε επίσης

Ελληνική πρωτιά στην προστασία της θαλάσσιας ζωής

Στόχοι του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» με τη στήριξη του Δήμου Λειψών είναι να αποτελέσει το πρώτο παγκοσμίως κέντρο αποκατάστασης για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία. Επίσης θα παρέχει εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια είδη και θα λειτουργεί παράλληλα και ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Έως το τέλος του 2021, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως κέντρο περίθαλψης θαλάσσιων ζώων ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το ερευνητικό του έργο.

«Οι εργασίες κατασκευής προχωρούν εντατικά, αναφέρει στον Αθήνα 9.84. η διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου. «Ηδη λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και φοιτητών βρίσκεται στο καταφύγιο και υλοποιεί την προεργασία για το καταφύγιο. Παράλληλα «τρέχει» η διαδικασία εξεύρεσης πόρων για να ολοκληρώσουμε τις εγκαταστάσεις για το κτηνιατρείο και τους χώρους περίθαλψης. Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία αδειοδότησης. Με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από το υπ. Περιβάλλοντος θεωρούμε ότι το σύνθετο κομμάτι της γραφειοκρατίας σύντομα θα επιλυθεί, επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για την οικονομική στήριξη μας, πάντα με πολύ αυστηρά κριτήρια έτσι ώστε όσοι υποστηρίζουν το έργο οικονομικά να μη ξεπλένουν περιβαλλοντικές καταστροφές. Υπολογίζουμε έως το τέλος του 2021 να λειτουργούμε πλήρως ως ένα κέντρο περίθαλψης και μέσα στο 2022 να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και πρώην αιχμάλωτα δελφίνια».

Οι Λειψοί θέτουν διεθνή πρότυπα

«Το καταφύγιο θαλάσσιας ζωής θα αποτελέσει το πρώτο στο είδος του, στην Ευρώπη, κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια ζώα (δελφίνια, χελώνες, φώκιες)», προσθέτει η κα Μήλιου. «Στοχεύουμε να καλύψουμε αυτό το κενό και επίσης μία σημαντική παράμετρος είναι ότι το καταφύγιο δημιουργείται σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, στους Λειψούς, με την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στέλνοντας το μήνυμα πως η νησιωτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο επιστημονικής έρευνας, καινοτομίας και προστασίας τους θαλάσσιου περιβάλλοντος, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παγκόσμια πρωτιά στη φιλοξενία πρώην αιχμάλωτων δελφινιών

«Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και στον κόσμο, που θα προσφέρει μακροχρόνια φιλοξενία στα δελφίνια που απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία. Τα δελφινάρια ανά τον κόσμο κλείνουν. Φέτος, π χ., όταν έκλεισε ένα δελφινάριο στο Παρίσι ένα δελφίνι θανατώθηκε με ευθανασία και τα άλλα μεταφέρθηκαν σε άλλα δελφινάρια της χώρας για να συνεχίσουν τις εξαναγκασμένες παραστάσεις. Στην Ολλανδία, 8 δελφίνια πωλήθηκαν στην Κίνα σε δελφινάρια. Αν υπήρχαν κέντρα φιλοξενίας αυτών των κακοποιημένων ζώων και με τη στήριξη της διεθνούς κατακραυγή,ς που ολοένα αυξάνεται θα είχαν σωθεί αυτά τα υπέροχα θηλαστικά θαλάσσια ζώα. Πιστεύω πως έτσι όπως σχεδιάζουμε το καταφύγιο θα αποτελέσει παράδειγμα για μίμηση και για άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη περίπου 300 δελφίνια βρίσκονται σε αιχμαλωσία.

Ας είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα καινοτομήσει και θα δώσει λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εδώ και δεκαετίες συζητιέται, έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά ωστόσο λύση δεν έχει δοθεί», καταλήγει η κα Μήλιου.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βρίσκεται στον κόλπο Βρουλιά στα βορειοδυτικά των Λειψών, τοποθεσία η οποία επιλέχθηκε ως η ιδανική, μετά από έξι χρόνια διεξοδικής έρευνας. Τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ελάχιστο αποτύπωμα από πλαστικό και άνθρακα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα