back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Δώς μοι τοῦτον τον ξένον»: Συναυλία στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Ευγένιος Βούλγαρης συνομιλούν με το θεϊκό υπό το βλέμμα του Παζολίνι, σε μια συναυλία στο νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες.

Η μουσική παράσταση «Δώς μοι τοῦτον τον ξένον» προτείνει μια εναλλακτική ανασύνθεση επιλεγμένων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας από την συλλογή «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» του Γεωργίου Ραιδεστινού (1833 – 1889).

Με την εκφραστική δυναμική του τοξωτού ταμπουρά (yaylitanbur), ενός οργάνου που εμπνέεται από τη δυναμική και το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής, η μουσική ακινητοποιεί τον χρόνο και ακροβατεί ανάμεσα στην εσωτερικότητα, την καθημερινότητα και την πνευματικότητα. Φιλοδοξεί να αναδείξει τη βαθιά επικοινωνιακή δύναμη του θρησκευτικού μέλους και να συνεισφέρει εν τέλει σε μια εναλλακτική «ιέρωση» της πραγματικότητας.

Ο λόγος και η κίνηση όμως δεν απουσιάζουν. Κτίζονται φωνητικές αυτοσχεδιαστικές γέφυρες πάνω στους ύμνους εκκινώντας ένα διάλογο ανάμεσα στις φόρμες της βυζαντινής παράδοσης και τις ανοικτές αυτοσχεδιαστικές σύγχρονες φόρμες. Ανάμεσα στην οπτική της ψυχής ως σταθερό σχήμα και την συμπληρωματική της ως αεικίνητο περιεχόμενο.
Η οπτική επένδυση της παράστασης επιχειρείται μέσα από την συναισθηματικά συνταρακτική συρραφή φιλμικών στιγμών από το έργο του Pier Paolo Pasolini «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον».

Συντελεστές:
Ευγένιος Βούλγαρης, yaylitanbur
Γιάννης Μεσσαλάς, yaylitanbur
Σαβίνα Γιαννάτου, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί / Performance
Βασίλης Βανταράκης, Εικαστικό Videoediting, projection

«Δώς μοι τοῦτον τον ξένον» στον Άγιο Αχίλλειο
Σαβίνα Γιαννάτου – Ευγένιος Βούλγαρης – Γιάννης Μεσσαλάς

17 & 18 Ιουλίου 2021
Ώρα έναρξης 21.30
Είσοδος Δωρεάν

ΠΡΕΣΠΕΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα έναςΠολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα