back to top
20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Προωθείται συνταγογράφηση πολιτιστικών εκδηλώσεων από γιατρούς για ψυχικά πάσχοντες

Διαβάστε επίσης

Τη συνταγογράφηση πολιτιστικών εκδηλώσεων από γιατρούς για ψυχικά πάσχοντες ώστε η αγωγή που λαμβάνουν να εμπλουτιστεί και με κομμάτια πολιτισμού, αλλά και ειδικά προγράμματα για ΑμΕΑ προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο προγράμματος που πρόκειται να υλοποιήσει σε συνεργασία και με το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη.

Σημείωσε δε, ότι αρκετές δράσεις έχουν ενταχθεί και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι βάσει ερευνών η επαφή με τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά ή το χορό, βοηθούν την ισορροπία μας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας και θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει κατατεθεί και εγκριθεί ένα πρόγραμμα που σταδιακά θα αρχίσει να υλοποιείται για την πολιτιστική συνταγογράφηση. Ουσιαστικά, νομίμως και απολύτως ενταγμένα στο πλαίσιο που προβλέπει το Υπουργείο Υγείας θα μπορούν γιατροί, κυρίως για θέματα ψυχικής υγείας, να συνταγογραφούν εκτός από φαρμακευτική αγωγή και δράσεις πολιτισμού», τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία ενθαρρύνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρία λέγοντας:

«Έχουμε εστιάσει σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση των τρόπων με τους οποίους ο πολιτισμός μπορεί να είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία, ο δεύτερος πως τα άτομα με αναπηρία μπορούν να μην είναι μόνο θεατές αλλά να είναι δρώντες στον πολιτισμό και ο τρίτος πως ο πολιτισμός μπορεί μέσα από τη δύναμη που έχει να αλλάξει και αντιλήψεις και να καταλύσει στερεότυπα που μπορεί να υπάρχουν γύρω από την αναπηρία».

Σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία, διευκρίνισε ότι αυτά αφορούν κλειστούς χώρους έως το τέλος Αυγούστου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει κάτι για να μουσεία.

«Από τον Μάιο έχουν ανοίξει οι υπαίθριοι χώροι, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και έχουμε αύξηση και της πληρότητας σε σχέση με την ημέρα που ξεκίνησαν. Όσο για τους κλειστούς χώρους πολιτισμού υπάρχει μία ιδιαιτερότητα και ένα αυξημένο υγειονομικά ενδιαφέρον γιατί εκεί δεν ανανεώνεται εύκολα ο αέρας, ενώ υπάρχει και συνάθροιση ατόμων για πολύ ώρα. Εκεί, μέχρι τον Αύγουστο μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί και προϋποθέσεις ως προς το κοινό που έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. Για τα μουσεία δεν αλλάζει κάτι, ισχύουν οι κανόνες που έχουν ανακοινωθεί».

Τέλος, αναφερόμενος στο voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών, χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία ως «επιταχυντή» εμβολιασμού.

«Είναι κάτι που ενισχύει τους χώρους πολιτισμού που έχουν πληγεί από την πανδημία. Επομένως, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να επιστρέψουν στους χώρους αυτούς οι επισκέπτες και ειδικά οι νέοι είναι κάτι που το στηρίζουμε. Μπορεί να λειτουργήσει όχι τόσο ως κίνητρο εμβολιασμού, αλλά ως μία υπενθύμιση και ένας επιταχυντής για να κλείσει κάποιος το ραντεβού του για να εμβολιαστεί και να περάσει ένα λίγο πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα