back to top
19.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Τζεφ Μπέζος πέταξε με επιτυχία στο διάστημα με το New Shepard

Διαβάστε επίσης

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ταξίδεψε σήμερα στην πρώτη επανδρωμένη πτήση προς το διάστημα της εταιρείας του Blue Origin, με το διαστημικό όχημα New Shepard και επέστρεψε στη Γη, σε μια ιστορική υποτροχιακή πτήση, που συμβάλλει με τη σειρά της στην έναρξη μιας νέας εποχής για τον ιδιωτικό, εμπορικό διαστημικό τουρισμό.

Η κάψουλα που μετέφερε τον Μπέζος και άλλους τρεις συνταξιδιώτες του προσγειώθηκε στην έρημο του Τέξας, έπειτα από μια πτήση διάρκειας σχεδόν 10 λεπτών, όπου ξεπέρασε το ύψος των 100 χιλιομέτρων, πέραν της γραμμής Κάρμαν, του διεθνώς αναγνωρισμένου ορίου μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Το διαστημόπλοιο New Shepard απογειώθηκε από τη διαστημική βάση της εταιρείας στην έρημο του Τέξας στις 08.11 τοπική ώρα (16.11 ώρα Ελλάδας) με καθυστέρηση λίγων λεπτών από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

 

Το New Shepard εκτοξεύθηκε  από τις Εγκαταστάσεις Εκτόξευσης Ένα της Blue Origin, περίπου 32 χλμ. από την πόλη Βαν Χορν του αγροτικού Τέξας.

Το New Shepard είναι ένας ύψους 18,3 μέτρων και πλήρως αυτόνομος πύραυλος-κάψουλα που δεν μπορεί να κυβερνηθεί από το εσωτερικό του διαστημικού οχήματος. Λειτουργεί πλήρως μέσω υπολογιστή και δεν θα έχει κανέναν από τους αστροναύτες της Blue Origin ή εκπαιδευμένο προσωπικό πάνω στο σκάφος.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ταξίδεψε στο διάστημα για έντεκα λεπτά, εννέα μέρες αφότου ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη υποτροχιακή πτήση για την εταιρία του διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic από το Νέο Μεξικό.

Ο Μπράνσον πήγε πρώτος στο διάστημα, όμως ο Μπέζος αναμένεται να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος, 100 χιλιόμετρα για την Blue Origin έναντι 86 χλμ. για τη Virgin Galactic σε αυτό που ειδικοί αποκαλούν την πρώτη παγκοσμίως διαστημική πτήση χωρίς πιλότο με ένα πλήρωμα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολίτες.

Ο Μπέζος, ιδρυτής της Amazon.com, του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, και ο αδελφός του και στέλεχος μη εισηγμένων εταιριών Μαρκ Μπέζος, θα συνοδεύονται από την πρωτοπόρο αεροπόρο Γουάλι Φανκ, 82 ετών, και τον άρτι αποφοιτήσαντα από το λύκειο Όλιβερ Ντάεμεν, 18 ετών, οι οποίοι θα γίνουν ο γηραιότερος και ο νεότερος άνθρωπος, αντίστοιχα, που φθάνουν στο διάστημα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα