back to top
29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αλ. Κούτσης: Η νέα γενιά Ταλιμπάν ίσως είναι πιο ευνοϊκά διακείμενη προς τα συμφέροντα των γυναικών και των μειονοτήτων

Διαβάστε επίσης

Για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και την ανακατάληψη της εξουσίας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα ο Ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Αλέξανδρος Κούτσης.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα όχι μόνο του Μπάιντεν αλλά και γενικότερα μιας υπερδύναμης όπως είναι η Αμερική. Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το Αφγανιστάν συνορεύει με σημαντικά κράτη στην περιοχή όπως το Πακιστάν, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα και θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των δυνάμεων για τον έλεγχο του Αφγανιστάν . Θα έχουμε δηλαδή την Κίνα να εισχωρεί στην περιοχή, τη Ρωσία να ανταγωνίζεται την Κίνα, το ίδιο και το Πακιστάν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στο εσωτερικό της χώρας», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Δύση υπερεκτίμησε τις δυνάμεις, τι θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή αλλά και ποιος είναι πλέον ο κίνδυνος που ελλοχεύει μετά την ήττα της Αμερικής, σχολίασε: «Δυστυχώς για το Αφγανιστάν, η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η συμφωνία του Τραμπ ήταν καταστροφική ενώ και ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν είχε μια τακτική σταδιακής αποχώρησης έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η καταστροφή την οποία βλέπουμε σήμερα. Είναι ανησυχητικό το πλήγμα που δέχεται το αμερικανικό κύρος στην περιοχή. Αν οι Ταλιμπάν μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο εναντίον μιας μεγάλης υπερδύναμης όπως είναι η Αμερική, τότε τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται μήπως πρέπει να στραφούν αλλού για την προστασία τους».

Σχετικά με το τι θα γίνει με τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν που δείχνουν να απειλούνται για ακόμη μια φορά, ο κ. Κούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν διεθνείς διπλωματικές πιέσεις προς τη νέα Αφγανική κυβέρνηση να μην επιστρέψει σε συμπεριφορές παλαιότερων εποχών.

«Ο ισλαμικός νόμος δεν επιβάλει την απομόνωση των γυναικών. Αυτή είναι μια ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία η οποία προ ημερών συνέστησε στους Ταλιμπάν να εφαρμόσουν το νόμο της Σαρία ο οποίος είναι ευνοϊκός απέναντι στις γυναίκες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, γενικότερα. Έχουμε δε μια νέα γενιά Ταλιμπάν η οποία ίσως είναι πιο ευνοϊκά διακείμενη προς τα συμφέροντα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Φυσικά υπάρχει ανησυχία διεθνώς. Ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Να μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία διεμήνυσε στο Αφγανιστάν ότι είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση και να συνεργαστεί μαζί της υπό τον όρο ότι θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επομένως θα υπάρχουν διεθνείς διπλωματικές πιέσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα πετύχει».

Τέλος, εκτίμησε ότι το αργότερο σε ένα μήνα η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα έχει κατασταλάξει επομένως θα γνωρίζουμε τι είδους κυβέρνηση θα υπάρχει: «Μεγάλο ρόλο στην περιοχή διαδραματίζουν οι φύλαρχοι. Αν εκείνοι πιέσουν την κεντρική κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της, τότε θα έχουμε μια σωστή κατεύθυνση για το μέλλον».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα