back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.1 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Χ. Ζερεφός: Να μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή και να προσέχουμε περισσότερο

Διαβάστε επίσης

23-08-2021

«Το τσιμέντο ως συνέπεια της αστικοποίησης και η ανθρωπογενής ρύπανση, αποτελούν τους πλέον επιδραστικούς παράγοντες για την επιβάρυνση του κλίματος», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμο καθηγητή Φυσικής Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Λαυράνο με αφορμή τους καύσωνες και τις δασικές πυρκαγιές, σε Ελλάδα, Σιβηρία, Βόρεια Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ κ.ά, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία, Κίνα και Ινδία, «Στο μέλλον θα έχουμε συχνότερη εμφάνιση καυσώνων που άλλοτε συνέβαιναν μία φορά κάθε 20 χρόνια και πλέον θα εμφανίζονται μία φορά στη δεκαετία, ενδεχομένως και πιο σύντομα.»

Προειδοποίησε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Αττική, παρατήρησε ότι «μέχρι το 1958 δεν είχε καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο κανένας αξιόλογος καύσωνας. Αυτό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι θα ξανασυμβεί, ενώ παλαιότερα ήταν κάθε 20 χρόνια, τώρα εμφανίζεται κάθε πέντε.»

Αντικρούοντας όσα μεταξύ άλλων ακούστηκαν στο δημόσιο διάλογο για το επιβαρυντικό αποτύπωμα των πεύκων, ο έγκριτος καθηγητής υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να φύγουν τα πεύκα και να τοποθετηθούν άλλα δέντρα στη θέση τους. Το ίδιο συμβαίνει στο φυτικό και ζωικό κόσμο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στον ανταγωνισμό της φύσης, που συνιστά πολύπλοκη διαδικασία και δεν επιδέχεται εύκολων λύσεων…
Η ικανότητα αναγέννησης ενός δάσους συνδέεται με τα είδη που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω του, αλλά και με τα ζώα που τρέφονται από τα συγκεκριμένα είδη.»

Ο κ. Ζερεφός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη διαφορετικού στρατηγικού σχεδιασμού για την πρόληψη τα επόμενα χρόνια. «Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Ξέρουμε πότε διαδίδεται μια πυρκαγιά» είπε συμπληρώνοντας πως μέσα από την παιδεία η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μαθήματα για το τι οφείλει να προσέχει. «Δεν έχουμε δασικούς δρόμους και το ξέρουμε. Η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι έχουμε είναι, γιατί όλοι οι ξένοι δασολόγοι- πυροσβέστες που ήρθαν να βοηθήσουν, απόρησαν με το έλλειμα δασικών δρόμων στη χώρα μας;» σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «τα παρατημένα βλαστάρια και κλαδιά μαζί με το πούσι διευκολύνουν την  εκδήλωση και επέκταση  της φωτιάς στα δάση. Η καύσιμη ύλη πρέπει να απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Μια πευκοβελόνα γίνεται μπουρλότο και αρκεί για να φέρει την καταστροφή. Είναι ανάγκη να νοικοκυρευτούμε και να σεβόμαστε τους νόμους.»

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι ανάγκη από μικρά παιδιά  να μαθαίνουμε να σεβόμαστε το πράσινο στο οποίο πατάμε,  να μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή και να προσέχουμε περισσότερο απ ό,τι τώρα. Είναι ουσιωδέστατο προκειμένου να μην έχουμε θύματα».

Ο κ Ζερεφός προΐσταται ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε για την εκτίμηση του υφιστάμενου κινδύνου και αναμένεται να εισηγηθεί προτάσεις για το δέον γενέσθαι, αφού προηγηθούν μελέτες για την κατάσταση στη χώρα με επίγειες και εναέριες μετρήσεις μέσω δορυφόρων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα