back to top
36.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Καμπούλ: Φόβοι για νέο χτύπημα – Επιταχύνονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης

Διαβάστε επίσης

Επιταχύνονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αφγανών αμάχων από τις δυτικές δυνάμεις στη σκιά της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και χαρακτηρίζεται ως η φονικότερη για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από το 2011.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί που το επιθυμούν από τη χώρα εντός προθεσμίας. Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απομάκρυναν πάνω από 100.000 ανθρώπους από τη 14η Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το POLITICO, οργή προκαλεί στα παρασκήνια, τόσο από μέλη του Κογκρέσου, όσο και από στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, η κίνηση αμερικανών αξιωματούχων στην Καμπούλ να δώσουν στους Ταλιμπάν λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών, προσώπων που έχουν λάβει την πράσινη κάρτα, αλλά και Αφγανών συνεργατών προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος τους στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου της πόλης που ελέγχεται από τους ενόπλους αντάρτες. Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ένα ιστορικό αιματηρών δολοφονιών Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου στη χώρα.

«Βασικά, έβαλαν όλους αυτούς τους Αφγανούς σε μία λίστα θανάτου», δήλωσε ένας αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μίλησε ανώνυμα για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. «Είναι απαίσιο και σοκαριστικό και σε κάνει να αισθάνεσαι ανήθικος».

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, οι Times αποκαλύπτουν με δημοσίευμά του, ότι προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ άφησε έγγραφα στα οποία περιέχονταν στοιχεία επικοινωνίας με Αφγανούς που εργάζονται γι’ αυτή στο κτίριο το οποίο καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε πως η απομάκρυνση του προσωπικού από την πρεσβεία «έγινε με ταχύ ρυθμό, καθώς η κατάσταση στην Καμπούλ επιδεινωνόταν» και πρόσθεσε πως «καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να καταστραφεί ευαίσθητο υλικό», ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι Τάιμς γράφουν πως δημοσιογράφος της εφημερίδας είδε έγγραφα που κατέγραφαν τα στοιχεία επτά Αφγανών στην πρεσβεία, όπου βρίσκονταν οπλισμένοι μαχητές των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στοιχεία τριών Αφγανών και οκτώ μελών των οικογενειών τους παραδόθηκαν στο Φόρεϊν Όφις.

Πάντως ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ τόνισε στο Ρόιτερς πως «το κρίσιμο» είναι πως «οι τρεις οικογένειες αυτές απομακρύνθηκαν» από το Αφγανιστάν και είναι «ασφαλείς».

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σημείωσε ότι η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν. “Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία”, σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

Παράλληλα, ο Ουάλας σημείωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η χώρα του στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί “σε μερικές ώρες” ενώ εξέφρασε τη βαθειά λύπη του που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στην δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από την πλευρά της, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των “δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων” στο Ντουμπάι.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Εν τω μεταξύ, τις πρωινές ώρες σήμερα έφτασαν στην Αλβανία οι πρώτοι 121 Αφγανοί πρόσφυγες, οι οποίοι θα στεγαστούν στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου Τιράνων. Κατά την Υπουργό Εξωτερικών Τζάτσκα, στην Αλβανία θα εγκατασταθούν τέσσερις χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα μέρη που θα εγκατασταθούν, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μόνιμη παραμονή τους στη χώρα.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα