back to top
25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Αγγ. Συρίγος: Η Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή στο Αφγανιστάν, εκτιμώ ότι θα είναι ισχυρός ο ρόλος της Κίνας

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την επέμβαση του 2001 των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν και πλέον η περιοχή καθίσταται έκθετη στην αβεβαιότητα, με τους Ταλιμπάν να επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχο ενός διαλυμένου έθνους έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Τις εκτιμήσεις του για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στη εξουσία, μοιράστηκε με τους ακροατές του Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής της ΝΔ και αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος, συνομιλώντας με την Αλεξάνδρα Βουδούρη και την Αθηνά Κορλίρα.

«Ο πυρήνας της κοσμοθεωρίας των Ταλιμπάν, στο πέρασμα αυτών των ετών, παραμένει ο ίδιος, η εφαρμογή μιας ακραίας αντίληψης του ισλαμικού νόμου που δεν δίνει δικαιώματα σε γυναίκες και παιδιά, δε δίνει δικαίωμα στη Δύση», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι για τις ΗΠΑ, δεδομένης της αποδυναμωμένης θέσης τους, να διαπραγματευτούν και με ποιον το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, απάντησε:

«Η επιλογή της διπλωματίας ήταν σαφής από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ στη Ντόχα του Κατάρ . Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν επαφές με τους Ταλιμπάν, ότι υπάρχουν διαρκείς δίαυλοι επικοινωνίας. ‘Οταν αναφέρουν ότι θα δώσουν έμφαση στη διπλωματία, εννοούν ότι θα προσπαθήσουν να συνομιλήσουν με τους Ταλιμπάν και να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής τα οποία φοβούνται εξίσου την τρομοκρατία όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Βέβαια, εδώ εμπλέκεται το Ισραήλ που τονίζει με κάθε τρόπο ότι αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να γίνει και στο Ιράν. Φυσικά, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση του είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να εξομαλύνει τα πράγματα με το Ιράν».

Σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες στη Ντόχα και στη Νέα Υόρκη όπου και πρόκειται να επιχειρηθεί η επίτευξη μιας διεθνούς συναίνεσης για τους όρους που θα πρέπει να πληροί η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν ώστε να υπάρξει διεθνής αναγνώρισή της αλλά και ποιος θεωρεί ότι θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας στην επόμενη μέρα για το Αφγανιστάν, ο κ. Συρίγος σημείωσε:

«Η Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή στο Αφγανιστάν λόγω του ότι είχε προηγηθεί η σοβιετική κατοχή. Εκτιμώ ότι θα είναι ισχυρός ο ρόλος της Κίνας η οποία έχει χρήματα, τη στιγμή που το βασικό πρόβλημα των Ταλιμπάν είναι ότι δεν διαθέτουν. Επίσης, δεν έχουν την εμπειρία διαχείρισης ενός κρατικού μηχανισμού. Εδώ ακριβώς μπορεί να παρέμβει η Κίνα και εξαγοράζοντας κρίσιμες υποδομές του κράτους να αποκτήσει πολύ μεγάλη επιρροή στο Αφγανιστάν».

Εάν θεωρεί πιθανή μια συνεργασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν με δυτικές χώρες για την εξάλειψη του κοινού κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε:

«Οι Ταλιμπάν δεν αποτελούν μια ενιαία ομάδα. Είναι διάφορα γκρουπούσκουλα που ακολουθούν ακραίες εκδοχές του Ισλάμ. Ο μεγάλος φόβος των δυτικών είναι κάποιες από τις πιο ακραίες αυτές ομάδες να προσπαθήσουν με τη βία να κερδίσουν έδαφος εις βάρος άλλων ομάδων. Ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουν αυτές οι ομάδες είναι να είναι πιο ακραίες και περισσότερο επιθετικές από τις άλλες. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δυτικών και μιας ομάδας των Ταλιμπάν. Το ζήτημα είναι αν αυτοί με τους οποίους συνομιλούν οι Αμερικανοί θα επικρατήσουν και την επόμενη μέρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα