back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Mu

Διαβάστε επίσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  κατέγραψε και παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, η οποία έχει λάβει την ονομασία Mu ή  B.1.621 και τακτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021 , όπως ανακοίνωσε σήμερα  ο οργανισμός .

Η παραλλαγή αυτή, η οποία προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», παρουσιάζει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να είναι είναι ανθεκτικές  στα εμβόλια ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο,  ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να διακρίνει σε  “παραλλαγές ενδιαφέροντος”  και ” παραλλαγές ανησυχίας” , προκειμένου να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.

Ο Mu, ή B.1.621, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ  «Από την πρώτη αναγνώριση της παραλλαγής στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, υπήρξαν μερικές σποραδικές αναφορές περιπτώσεων της παραλλαγής Mu και μερικές μεγαλύτερες εστίες έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες στη Νότια Αμερική και στην Ευρώπη.

«Παρόλο που ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των περιστατικών με σειρά έχει μειωθεί και σήμερα είναι κάτω από 0,1%, ο επιπολασμός της  στην Κολομβία (39%) και τον Ισημερινό (13%) αυξάνεται σταθερά.

«Η επιδημιολογία της παραλλαγής Mu στη Νότια Αμερική, ιδίως με τη συν-κυκλοφορία της παραλλαγής Delta, θα παρακολουθείται για αλλαγές».

Την παρούσα περίοδο υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία, όπως θεωρείται από τον ΠΟΥ, με την παραλλαγή Alpha – η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Αγγλίας – που εμφανίστηκε σε 193 χώρες,  η Beta σε 141 χώρες , η Gamma σε  91 χώρες  και η  Delta σε 170 χώρες, ενώ το Mu είναι η πέμπτη παραλλαγή ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα