23.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

23.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Καθιερώνεται ο Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

Διαβάστε επίσης

Σειρά παρεμβάσεων με αιχμή του δόρατος τον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία, την Κάρτα Αναπηρίας και την προστασία των ανηλίκων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσιάζει σε τρεις ώρες η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, περιλαμβάνει πέντε πυλώνες:

1. Παιδική προστασία και μέτρα εξάλειψης παιδικής κακοποίησης

Θεσμοθετείται πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων σε δομές παιδικής προστασίας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα φιλοξενίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Μάλιστα, ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων ανά δομή, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τους ωφελούμενους των μονάδων.

Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών, υπό το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το οποίο θα είναι ο συντονιστικός μηχανισμός, μέσω του οποίου θα γίνεται η καταγραφή των γνωστοποιήσεων των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

Ορίζεται επίσης για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ότι η πρόσληψη προσωπικού στις δομές αυτές θα γίνεται με την κατάθεση λευκού ποινικού μητρώου του εργαζομένου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, εισάγεται ο θεσμός του Συντονιστή για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την προώθηση ίσων ευκαιριών.

Εθνικός Συντονιστής για την Εγγύηση για το Παιδί ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

2.Ατομα με Αναπηρία και Ηλικιωμένοι

Καθιερώνεται ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για φυσικό πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.

Παράλληλα, καθιερώνεται η Κάρτα Αναπηρίας, στην οποία συγκεντρώνονται και προσωποποιούνται όλες οι προβλεπόμενες παροχές και διευκολύνσεις.

3. Ενίσχυση προσωπικού σε κλειστές δομές

Παρατείνονται για τρίτη φορά (για ακόμη 6 μήνες), οι συμβάσεις των 500 ατόμων ατόμων που προσλήφθηκαν σε κοινωνικές δομές το 2019.

Ακόμη, παρατείνεται το “πάγωμα” της κινητικότητας των εργαζομένων στις δομές κοινωνικής προστασίας, λόγω των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Επίσης, θεσπίζεται πλαίσιο για την έγκαιρη πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης ευάλωτων ομάδων και συγκεκριμένα ενηλίκων ΑμεΑ, ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, σε φορείς και δομές που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης μέτρων ικανών να αποτρέψουν τα περιστατικά κακοποίησης.

4. Πρόγραμμα «Κυψέλη» για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δημιουργείται ενιαίο, ολιστικό, καθημερινό πρόγραμμα, κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα προσφέρει στα βρέφη και τα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων και στους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Καθιερώνεται ο τακτικός έλεγχος όλων των βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών αδυναμιών και δυσκολιών.

Θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης για το συντονισμό της προσχολικής αγωγής και την ενιαία διαχείριση του νέου προγράμματος.

5. Αναδοχή-Υιοθεσία-Αποϊδρυματοποίηση

Θεσμοθετούνται τα διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης.

Τα διαμερίσματα αυτά θα βρίσκονται εντός αστικού ιστού, θα είναι μη ιδρυματικού τύπου και θα προσομοιάζουν κατά το δυνατόν περισσότερο συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος, για να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση και η ομαλή ένταξη των εφήβων που ζουν σε ιδρύματα.

Ενισχύεται ο ρόλος του κοινωνικού συμβούλου για την επίβλεψη και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλες τις προνοιακές δομές της.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα