back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πλεονασματικός ο δήμος Αθηναίων παρά την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Ταμειακό πλεόνασμα της τάξεως των 18,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2020 ο δήμος Αθηναίων παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσίασε τον ισολογισμό του δήμου για το 2020 επισημαίνοντας ότι «Εμείς παράγουμε και δημιουργούμε έργο. Με την σωστή οικονομική διαχείριση καταφέραμε να συνεχίζουμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ποτέ σχεδιαστεί για την Αθήνα και σήμερα να μπορώ να πω ότι η Αθήνας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.»

Ο κ. Μπακογιάννης παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού του περασμένου έτους τόνισε ότι ο δήμος είναι πλεονασματικός κατά 18,4εκατ. ευρώ όταν το 2019 που δεν υπήρχε η πανδημία παρουσίασε πλεόνασμα 20,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο δήμος Αθηναίων μείωσε πέρυσι τις υποχρεώσεις του κατά 14 εκατ. ευρώ, ενώ δεν χρωστά πουθενά. Όλες οι υποχρεώσεις του πληρώνονται κανονικά σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές. Την ίδια στιγμή ο δήμος Αθηναίων διατηρεί την υψηλή του πιστοληπτική φερεγγυότητα σύμφωνα με την έκθεση του οίκου Moody’s ενώ πέρυσι κατάφερε και δρομολόγησε έργα ύψους 114 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα τα οποία φέτος θα φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της τοποθέτησης του ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο δήμος η οποία δεν έχει να κάνει με αυτή του παρελθόντος που ήθελε η κρίση να αντιμετωπίζεται με οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι την κρίση της αντιμετωπίζουμε κοιτώντας την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος για το τρέχον έτος αλλά και για το επόμενο υπογραμμίζοντας ότι τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης της χώρας θα επηρεάσουν θετικά και την Αθήνα.

Η αντιπολίτευση

Kατά του ισολογισμού ψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Αθήνα για την Ελλάδα και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Αποχή δήλωσε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου ενώ απείχε από την συνεδρίαση η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

«Ανοιχτή Πόλη»: Είναι εύκολο να κάνεις λάστιχο τον προϋπολογισμό

“Αφού κατάφεραν και έβγαλαν και πλεόνασμα είναι ακόμη μεγαλύτερο το κατόρθωμα” τόνισε ο Κώστας Αλεξίου από την Ανοιχτή Πόλη. “Ακόμη και τώρα στον ισολογισμό είναι δύσκολο να αποτυπώσεις τον ακριβή αριθμό της μείωσης των εσόδων σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με τα δύο λοκντάουν” σημείωσε ο κ. Αλεξίου και πρόσθεσε:” Δεν θα δώσουμε την ψήφο μας και θα περιμένουμε για την εναρμόνιση του προϋπολογισμού με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα”.

«Αθήνα είσαι εσύ»: Ο ισολογισμός είναι άρτιος

“Έχουμε την αποτύπωση μια πρωτόγνωρης και δύσκολης χρονιάς και αυτό αποτυπώνεται σε μια πτώση των εσόδων όσο και στην εκτέλεση των έργων που κινούνται με χαμηλή απορροφητικότητα” επισήμανε ο Βασίλης Μπρούλιας από τον συνδυασμό Αθήνα Είσαι Εσύ. ” Υπάρχει μια σημαντική διαφορά αυτής της κρίσης σε σχέση με την οικονομική κρίση. Αυτή τη φορά ο δήμος ήταν εύρωστος και δυνατός γι’ αυτό και κατάφερε να ανταπεξέλθει. Μόνο το ταμειακό διαθέσιμο που ήταν γύρω στα 96 εκ. του έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Ο ισολογισμός είναι πραγματικά άρτιος ” τόνισε ο κ. Μπρούλιας.

«Αθήνα για την Ελλάδα»: Να δοθεί έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές

“Υπάρχει μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη συμβολή των κρατικών δαπανών που δεν παρατηρείται στους υπόλοιπους δήμους” υπογράμμισε ο Γιώργος Καραμπελιάς. ” Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών όμως θα έπρεπε να κατευθύνεται στις υποβαθμισμένες περιοχές για να μην έχουμε πάλι φαινόμενα Χρυσής Αυγής. Το κέντρο βάρους των επενδύσεων του δήμου θα πρέπει να κατευθύνεται προς της υποβαθμισμένες περιοχές όπου τείνουν να δημιουργηθούν γκέτο και αυτό ενέχει έναν τεράστιο κίνδυνο και πολιτικό” υπογράμμισε ο κ. Καραμπελιάς.

«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα»: Προϋπολογισμός ταξικής μεροληψίας

Ο προϋπολογισμός αυτός, όπως και ο προηγούμενος, είναι προϋπολογισμός ταξικής μεροληψίας, τόνισε μεταξύ άλλων η δημοτική σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην ΑΘήνα Ντίνα Ρέππα.

Γιώργος Μανουσακάκης – Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα