back to top
32.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Τα συνδικάτα που ελέγχει το ΠΑΜΕ σχεδιάζουν τη δράση τους για το εργασιακό -“Καθολική καταδίκη και απειθαρχία”

Διαβάστε επίσης

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στο Σπόρτινγκ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία, όπου την πλειοψηφία έχει το ΠΑΜΕ. Αντικείμενο της σύσκεψης, ο συντονισμός των συνδικάτων και η κατάρτιση σχεδίου συνδικαλιστικής δράσης, με διάφορες μορφές, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην ακίδα του στοχάστρου των συνδικαλιστών, βρίσκονται οι πρόσφατες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, διατάξεις οι οποίες προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα οποία θεωρούν ότι “εργαλειοποιήθηκαν” από την εργοδοτική πλευρά με στόχο την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Στην σύσκεψη, καλούνται τα συνδικάτα “σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις”, ώστε -όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές- να καταργηθούν στην πράξη, κομβικού χαρακτήρα διατάξεις:

  • Να μείνει ανενεργό το συνδικαλιστικό μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο. 
  • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Ναι, στην ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.
  • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
  • Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
  • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
  • Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού με τίτλο “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.
  • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
  • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).
  • Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας” που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα