back to top
30.6 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

30.6 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για επέκταση της ρύθμισης των 72 δόσεων

Διαβάστε επίσης

Tην επέκταση της ρύθμισης των 72 δόσεων, στην οποία μπορούν να ενταχθούν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για όσους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ήδη ισχύουσας διάταξης ρύθμισης σε έως 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα ένταξης της οφειλής από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία:

– Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε από το Υπουργείο ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας. Από 1η Ιανουαρίου 2022 οι προβλεπόμενες θέσεις αυξάνονται κατά 50.000, στις 150.000.

– Προσαυξάνεται στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα προηγηθεί της τακτικής καταβολής που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ.

– Δίνεται δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας που συνήφθησαν στο επίπεδο των 12 ανεξάρτητων επιχειρησιακών διοικητικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (ΠΥΣΥ) αλλά και της κεντρικής υπηρεσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας για το διάστημα από τη λήξη των συμβάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

Θεσπίζονται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις αυτές, μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, από την ημερομηνία του σεισμού και για διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών, με τους εργαζομένους να καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ανά μήνα. Δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης καθίστανται και οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου και για διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα