back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης με Μαρκ Ρούτε: Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 – Σκληρή απάντηση σε ξένη δημοσιογράφο για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Η πορεία της πανδημίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν μεταξύ άλλων την συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η οποία χαρακτηρίστηκε από την σκληρή απάντηση που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ξένη δημοσιογράφο με αφορμή ερώτησή της για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχτώ να προσβάλλετε εμένα και τον ελληνικό λαό με εκφράσεις και κατηγορίες που είναι αστήρικτες, χωρίς αποδείξεις όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει το προσφυγικό σώζωντας χιλιάδες μετανάστες.

“Γιατί ψεύδεστε και δεν λέτε ότι η Ευρώπη σας άφησε μόνους και κάνετε σκληρά pushbacks”, είχε υποστηρίξει στην ερώτησή της ο δημοσιογράφος, προς την οποία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν ήρθατε σε αυτό το γραφείο για να με προσβάλλετε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει στις δηλώσεις του πως είναι κοινή επιλογή όλων να μην κλείσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες, να κάνουμε πολλά τεστ και να έχουμε βασικούς κανόνες προστασίας όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις που- όπως είπε- θα συνεχιστούν για το προβλέψιμο μέλλον.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας και τόνισε πως ο γενικός εμβολιασμός αλλά και η τρίτη δόση παραμένουν ουσιαστικά η μόνη λύση για την τελική υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συχνή διολίσθηση της Τουρκίας εκ νέου σε μία επιθετική ρητορική που όχι απλά αντιβαίνει στη διεθνή νομιμότητα αλλά συχνά προσβάλει την ιστορία, την γεωγραφία και την κοινή λογική», ενώ υπογράμμισε πως για την Ελλάδα «είναι θέμα αρχής η επιδίωξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της» και επικαλέστηκε τις διμερείς και πολυμερείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας λέγοντας ότι «διαμορφώνουμε μέσα από τις πράξεις μας ένα κεκτημένο συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και πιστεύω, ένα παράδειγμα διπλωματίας της προόδου».

Διαμήνυσε εξάλλου ότι «θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και γι’ αυτό μένουμε πάντα ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις, οπλισμένοι με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι αποτελεί μία πρόκληση ευρωπαϊκή, ενώ τόνισε ότι αυτό που έγινε στο Έβρο πριν από ενάμιση χρόνο επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα στην Λευκορωσία, στα σύνορα με τις βαλτικές χώρες και η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει σε σημεία που δεν φανταζόταν στο παρελθόν».

Αναφερόμενος τέλος στην οικονομία και στις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 όταν έφθασε πολύ κοντά δυστυχώς στη αποπομπή της από την ευρωζώνη»

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα