back to top
31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Στα 39 ευρώ η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, στα 45 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου

Διαβάστε επίσης

Σε υπερδιπλασιασμό της επιδότησης όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας η επιδότηση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αυξάνεται στα 39 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 18 που ήταν τον Οκτώβριο, ενώ για τα τιμολόγια κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 25 που ήταν τον Οκτώβριο.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου αναστέλλονται για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα τέλη χρήσης δικτύου. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η αποπληρωμή των τελών χρήσης θα γίνει σταδιακά, μετά τη λήξη της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Μέτρα όμως για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στην ενέργεια, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ και για τις βιομηχανίες. Πιο συγκεκριμένα για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση και μέση τάση αλλά και για τους ενεργοβόρους καταναλωτές της μέσης τάσης της κατηγορίας «λοιπές χρήσεις» αναστέλλεται για πέντε μήνες από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του 2022 η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 63 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα θα πληρωθούν από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας. Ο υπουργός έκανε λόγο για ένταση της ενεργειακής κρίσης καθώς και της ανησυχίας για την πορεία των τιμών. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δύο χώρες της Ε.Ε. που ανέλαβαν πρώτες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Tέλος, σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις καταβάλλονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο συστάθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Χθες κατατέθηκε τροπολογία με την οποία το Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα με ποσό έως 90 εκατ. Ευρώ από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης που εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και των τιμών που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα