back to top
26 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

26 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Η θλιβερή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Διαβάστε επίσης

Συμπληρώνονται σήμερα 38 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τριάντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες ακόμη μίας θλιβερής επετείου. Της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. H επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

«Η Τουρκία δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω Αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της Απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν «λύση» δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» προσθέτει.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμενη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ

Σήμερα ζούμε στην δική μας «χώρα», κάτω από το δικό μας «κράτος», ελεύθερα και χωρίς φόβο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως η «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Στο διάγγελμά του για την 38η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους που έγινε σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη από το 1964, όταν η τότε «γενική επιτροπή» των Τ/κ δημιουργήθηκε και ήταν «το πρώτο βήμα στο δρόμο για ένα χωριστό κράτος».

Επανέλαβε επίσης την θέση του για μια «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση» στην Κύπρο, που δεν περνά – όπως είπε- από την ομοσπονδία, αλλά από την πρότασή του για λύση στη βάση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί τα γεγονότα και να προσεγγίσει την πρόταση μας για λύση».

Ο κ. Ταταρ δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρότασή του, την οποία επανέλαβε και στην Νέα Υόρκη, και για να μπορέσει να επαναρχίσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει «να γίνουν αποδεκτά το κράτος μας και η κυριαρχία μας».

Ακόμα και αν το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί, συνέχισε, είναι μια πραγματικότητα. «Υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και η μεγαλύτερή δύναμή μας είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ έκανε ειδική μνεία στους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και είπε ότι το ψευδοκράτος είναι η τιμή του «λαού μας» και η «παρακαταθήκη των προγόνων μας σε μάς» και το μεγαλύτερο καθήκον τους είναι να μην την καταπατήσουν.

Το ιστορικό της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

15 Νοεμβρίου 1983 ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ανακηρύσσει παράνομα την σύσταση της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”. Το ψευδοκράτος.

Μετά την εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 η Τουρκία παρανόμως ελέγχει το 37% της έκτασης της Κύπρου και φέρνει στην Κύπρο έποικους από την Τουρκία. Για τον έλεγχο δημιουργούνται παράνομες δομές που στη συνέχεια θα αποτελέσουν τις δομές του ψευδοκράτους.

Στις 14 Νοεμβρίου 1983, ο Ραούφ Ντενκτάς, καλεί τη διοίκηση του σε δείπνο. Τα μεσάνυχτα περίπου, ανακοινώνει στους συνδαιτημόνες του την πρόθεση του να προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους.

Όλα αυτά κάτω από άκρα μυστικότητα, με την απόφαση της “νομοθετικής συνέλευσης” που θα λάμβανε χώρα την επόμενη, να είναι μονόδρομος, αφού ήταν σαφές ότι η πρόταση του Ντενκτάς είχε γεννηθεί στην Άγκυρα.

Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η ψευδοβουλή “αποφασίζει” και επίσημα σε έκτακτη σύνοδο, ομόφωνα, την ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος και το ονομάζει “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ενώπιον της Βουλής:

“Κάτω από το φως των πραγματικοτήτων και δυσκολιών των πιο πάνω πεποιθήσεων, ως μεταφραστές της αναπότρεπτης και νόμιμης επιθυμίας και βούλησης του Τ/κ λαού, ανακηρύσσουμε ενώπιον της ιστορίας και ολόκληρης της ανθρωπότητας, την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ως ανεξάρτητο κράτος”.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα