back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΦΚΑ: Πως λαμβάνουν παροχές υγείας οι διαζευγμένοι

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση υγείας, υπό προϋποθέσεις, σε διαζευγμένους/ες που παραμένουν ανασφάλιστοι, παρέχει ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου οι ανασφάλιστοι αυτής της κατηγορίας διασφαλίσουν το δικαίωμα περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

· Να έχει επέλθει λύση του γάμου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας τους.

· Να μην έχουν άλλο δικαίωμα άμεσης ή έμμεσης ασφάλισης για παροχές ασθένειας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο.

· Να υποβάλουν αίτηση διατήρησης του δικαιώματος των παροχών ασθένειας σε είδος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του διαζυγίου.

· Να καταβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ εισφορά 6,45% επί του κατώτατου μισθού, δηλαδή 42 ευρώ το μήνα και 42,8 ευρώ μηνιαίως από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο/Η διαζευγμένος/η, χάνει το δικαίωμα της ασφάλισης για παροχές σε είδος:

· Αν προκύψει συνταξιοδότηση του/της συζύγου από τον e-ΕΦΚΑ ή από άλλο φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ, η οποία παρέχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

· Με το θάνατο του διαζευγμένου.

· Με την ανάληψη εργασίας ή δραστηριότητας ή απόκτησης ιδιότητας ασφαλιστέας στον e- ΕΦΚΑ. Βέβαια, αυτή η εργασία, θα πρέπει να οδηγεί σε άμεση ασφάλιση του συζύγου ή τη δυνατότητα ασφάλισης αυτού ως έμμεσα ασφαλισμένου με άλλον τρόπο.

· Με την τέλεση γάμου ανεξάρτητα από την εξασφάλιση ή όχι ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος, καθώς απαιτείται ο αιτών να παραμένει διαζευγμένος.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα