back to top
25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα o 45χρονος άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Σε καλή κλινική κατάσταση παραμένει στο σπίτι του σε καραντίνα, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ο 45χρονος άνδρας που έφθασε στην Κρήτη από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα, δήλωσε από τα Χανιά η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορπουδάκη. O ‘Ελληνας που διαμένει μόνιμα στο Γιαχάνενσμπουργκ και έφθασε στην Κρήτη για να επισκεφθεί τους γονείς του, είναι διπλά εμβολιασμένος.

Η κ. Μπορπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείρηση του περιστατικού απο τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι «κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείρηση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό. Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ενα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Την ανακοίνωση για τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας εγινε το πρωί από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Συμφωνα με τον υπουργό Υγείας το πρώτο κρούσμα διαγνώσθηκε μετά από αλλεπάλληλα αρνητικά rapid tests, σε Έλληνα πολίτη που επέστρεψε από τη Νότιο Αφρική.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας οκ. Πλεύρης. 

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Χανιά.

Το κρούσμα έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου. Έγινε rapid τεστ στο αεροδρόμιο το οποίο ήταν αρνητικό, ωστόσο την επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα.

Καθημερινά έκανε rapid test το οποίο μέχρι τις 29 Νοεμβρίου έβγαινε αρνητικό και υποβλήθηκε και σε μοριακο ( PCR ) τεστ το οποίο εκτός από θετικό βρέθηκε και ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον, και επιβεβαιωθηκε σημερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής έχει ήπια συμπτώματα, έχει γίνει ιχνηλάτηση στις επαφές του και βρίσκεται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε την μετάλλαξη Όμικρον. Παρακολουθούμε, σημείωσε ο κ. Ζαούτης, τις πλήρεις αναφορές από τον ΠΟΥ αλλά τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να διαχειριστούμε την μετάλλαξη.

 

Newsroom Αθήνα 984, ‘Ελενα Μπρέγιαννη 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα