back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο Ερντογάν φέρνει πίσω τον γαμπρό του – Η δεύτερη σε ένα χρόνο αντικατάσταση του υπ. Οικονομικών

Διαβάστε επίσης

Με τον υφυπουργό και προεδρικό φίλο επιχειρηματία Νουρεντίν Νεμπατί, αντικατέστησε ο  Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Τετάρτης τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν. Η ανάληψη καθηκόντων από τον Νεμπατί, στενό συνεργάτη του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ ως “η επιστροφή του γαμπρού”.

Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εν μέσω κατάρρευσης της τιμής της τουρκικής λίρας και αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, επιτείνει την αβεβαιότητα στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που είχε κάνει με πολύ ικανοποίηση δεκτό τον διορισμό του Λουτφί Ελβάν πριν από ένα χρόνο. 

Με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε ο Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον υφυπουργό του. Ο Λουτφί Ελβάν διαδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2020 τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του κ. Ερντογάν ο οποίος επίσης παραιτήθηκε εν μέσω οικονομικής αναταραχής.

Έντονες φήμες για επικείμενη παραίτηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών κυκλοφορούσαν εδω και εβδομάδες, καθώς ο Ελβάν βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση με την εμμονική, ανορθόδοξη, νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν  που έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την εντολή του προέδρου, η ανεξάρτητη Τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε και πάλι το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσια βάση, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί, είναι στενός φίλος του γαμπρού του Προέδρου και πρώην υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας , πρώην ιδιοκτήτης βενζινάδικου και ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP ενώ εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής.

Μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υποστηρίζοντας ότι η χώρα ακολούθησε και ακολουθεί «ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» σε ό,τι αφορά την οικονομία της. «Αυτό που κάνουμε είναι σωστό» επέμεινε, παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει χθες νέα παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει απολέσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα μήνα και το 40% από την αρχή της χρονιάς.

Την Τρίτη, το νόμισμα της χώρας έκανε νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και το μεσημέρι της Τετάρτης γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα