back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τα Βαρώσια και οι επιλογές απάντησης της Ε.Ε προς τη Τουρκία, σήμερα στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Συζήτηση για την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), στη βάση του εγγράφου επιλογών που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως είχε επισημάνει κοινοτικός αξιωματούχος την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του ΣΕΥ δεν αναμένονται νομικά δεσμευτικές αποφάσεις καθώς το θέμα θα συζητηθεί κάτω από την επικεφαλίδα των τρεχουσών υποθέσεων.

Αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει πολιτική κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα της ΕΕ απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας σε σχέση με το καθεστώς της περίκλειστης πόλης.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν:

– στοχευμένα νομικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για τις ενέργειες επί του εδάφους και τις διοικητικές αποφάσεις που σχετίζονται με την αλλαγή καθεστώτος μέρους των Βαρωσίων, ενδεχομένως μέσω αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων,

– πάγωμα κονδυλίων από την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία και

– περικοπές στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων οικονομικών οργανισμών στην Τουρκία.

Στο έγγραφο επιλογών υπάρχει αναφορά και στην δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της εάν η Τουρκία δεν επιδείξει εποικοδομητική διάθεση.

Καταγράφεται ωστόσο εκ νέου το κάλεσμα της ΕΕ για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο καθώς, όπως σημειώνεται, τα ζητήματα των Βαρωσίων μπορούν να επιλυθούν οριστικά μόνο μέσω της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Λευκορωσία και στην Αιθιοπία.

Στο πλαίσιο  του ΣΕΥ, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Bin Jassim Al-Thani.

Στο περιθώριο του ΣΕΥ ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα