back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η Όμικρον σε 77 χώρες – Έως 1 εκατ. ημερήσια κρούσματα αναμένουν στη Βρετανία – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Καμία παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί την COVID-19 δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες. Πρόκειται για την πιο ταχέα μεταδιδόμενη μετάλλαξη του Covid-19, αφού έχει ήδη εντοπιστεί σε 77 χώρες του κόσμου.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ δίνεται στην δημοσιότητα ενώ η Ελλάδα μετρά ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας, με 130 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή του το περασμένο 24ωρο και η Ευρώπη δέχεται ήδη την επέλαση της ‘Ομικρον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά τον καθολικό εμβολιασμό και τονίζει ότι αυτοί που πεθαίνουν και νοσηλεύονται είναι οι ανεμβολίαστοι. Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκφράζει ανησυχία «για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) και σημειώνει ότι ακόμη κι αν η Όμικρον ροκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων.

Βρετανία: Έως και εκατομμύριο κρούσματα ημερησίως τον Δεκέμβριο από την Όμικρον 

Το κύμα λοιμώξεων Omicron στη Βρετανία θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατομμύριο την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προειδοποίησε η ανώτερη σύμβουλος δημόσιας υγείας της κυβέρνησης, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για περιορισμό των χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων.

Η Δρ Σούζαν Χόπκινς προειδοποίησε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ότι η παραλλαγή Όμικρον διπλασιαζόταν αρχικά κάθε δύο έως τρεις ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο ρυθμός φαινόταν να επιταχύνθηκε, οδηγώντας σε ένα κύμα κρουσμάτων και νοσηλειών που κινδύνευε να ασκήσει «σημαντική» πίεση στο NHS.

Ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής παρακολουθούνται μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, ο αριθμός των λοιμώξεων από την Όμικρον σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος – περίπου 200.000 ημερήσιες λοιμώξεις τη Δευτέρα

Η Δρ.Χόπκινς είπε ότι με τόσους πολλούς ανθρώπους που αναμένεται να προσβληθούν από τον ιό τις επόμενες εβδομάδες, το NHS θα δεχόταν σημαντική πίεση εάν μόνο το 1% ασθενούσε αρκετά ώστε να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Συναγερμός στις ΗΠΑ για την ‘Ομικρον – CDC: Επταπλασιασμός σε μια εβδομάδα 

Στις ΗΠΑ οι ανώτατοι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η παραλλαγή του όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε να κορυφωθεί σε ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με νέα μοντέλα που αναλύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC ).

Ο επιπολασμός της Όμικρον επταπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα CDC, και με τέτοιο ρυθμό, αυτή η παραλλαγή του κορονοϊού θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη καταπονηθεί σε πολλά σημεία, καθώς η παραλλαγή δέλτα συνεχίζει τη δική της άνοδο .

Οι εκπρόσωποι των CDC την Τρίτη εξέθεσε δύο σενάρια για το πώς μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Omicron στη χώρα. Το χειρότερο σενάριο αφορά την εκδήλωση ενός πέμπτου κύματος της Όμικρον πάνω στο κύμα της Δέλτα που ήδη εξελίσσεται και της γρίπης που επίσης εξελίσσεται με πιο βραδείς ρυθμούς . Πρόκειται για το σενάριο του “ Τριπλού πλήγματος” που θα μπορούσε να κατακλύσει τα συστήματα υγείας και να καταστρέψει τις κοινότητες, ιδιαίτερα εκείνες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

«Είμαι πολύ πιο ανήσυχος. Ανησυχώ», δήλωσε ο Μάρκους Πλέσια, επικεφαλής ιατρός για την Ένωση Υπαλλήλων Υγείας ο οποίο συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη . “ Τα CDC, συνήθως προσεκτικά στα μηνύματά τους προειδοποίησαν τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας ότι «πρέπει να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους για τον κίνδυνο », πρόσθεσε ο ίδιος στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ

 

Στην ίδια κατεύθυνση συμεπρασμάτων οδηγεί η ανάλυση δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Γεώργιο Ατσαλάκη, να τονίζει ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επιτύχει αριθμό κρουσμάτων για τον οποίο η προηγούμενη παραλλαγή του ιού χριάστηκε τον διπλάσιο χρόνο.

Μάλιστα, ο κ. Ατσαλάκης δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτο από μόνη της να δημιουργήσει νέο κύμα, σε μια αν μη τι άλλο άκρως ανησυχητική πρόβλεψη.

Νέες εκτιμήσεις βλέπουν εν τω μεταξύ το φως της δημοσιότητας με τον επικεφαλής γιατρό της Moderna, Πολ Μπάρτον, να ρίχνει «βόμβα» αναφορικά με μία υπερ-μετάλλαξη, η οποία ενδέχεται – έστω και δύσκολα- να προκύψει. Ο Πολ Μπάρτον εξηγεί ότι ενδεχόμενο «πάντρεμα» της μετάλλαξης Όμικρον με τη μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα, πιο επικίνδυνη, «υπερ-παραλλαγή» του κορονοϊού.

Η υπερμεταδοτικότητα, πάντως, της μετάλλαξης Όμικρον, έχει δημιουργήσει κλίμα επαγρύπνησης και συναγερμού σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο , ιδιαιτέρως στην Ευρώπη όπου η μετάλλαξη καλπάζει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα