back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Οι ευθείες απειλές του Πούτιν εναντίον της Δύσης σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, οι τηλεφωνικές του επικοινωνίες με Μακρόν και Σολτς, το δημοψήφισμα που ετοιμάζει ο Λουκασένκο για να παραμείνει στην εξουσία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες τη Δύση για κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είχε εσφαλμένα εκτιμήσει την έκβαση του Ψυχρού Πολέμου. Μιλώντας σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει «επαρκώς» σε οποιαδήποτε δυτική επίθεση και θα αναπτύξει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της, αναφέρουν οι FT. «Γιατί επεκτείνουν το ΝΑΤΟ και αποκηρύσσουν τις συνθήκες αντιπυραυλικής άμυνας; Εκείνοι φταίνε για αυτό που συμβαίνει τώρα, για τις εντάσεις που δημιουργούνται στην Ευρώπη», τόνισε. Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για την εξέλιξη των γεγονότων, ανέφερε ότι μετά από αυτό που η Ουάσιγκτον θεώρησε ως νίκη της στον Ψυχρό Πόλεμο, φαίνεται να επισκιάστηκε η κρίση της από ευφορία, οδηγώντας την σε κακές πολιτικές επιλογές.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να μην κάνει δεκτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία ως μέλος του και να εγγυηθεί ότι δεν θα αναπτυχθούν εκεί όπλα ή στρατεύματα. Ο πρόεδρος Πούτιν o οποίος είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν και στην Ουκρανία, είπε ότι ελπίζει σε εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες σχετικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δύση είναι έτοιμη να εργαστεί για το θέμα. «Οι ένοπλες συγκρούσεις και η αιματοχυσία δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε, δεν θέλουμε ένα τέτοιο σενάριο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Ρωσίας δεν είναι τελεσίγραφο, αλλά δεν έχει μείνει περιθώριο υποχώρησης όσον αφορά την Ουκρανία.

Και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε χθες με τον Βλαντιμιρ Πουτιν στη «σκιά» των δηλώσεων εκ μέρους της Μόσχας και χωρίς να παραθέτει τα απαραίτητα στοιχεία ότι αμερικανοί μισθοφόροι προετοιμάζουν τις ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας και ριζοσπαστικές ομάδες για «επιθετικές ενέργειες» στην Ανατολική Ουκρανία, αναφέρει το Politico.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει περίπου 8.000 στρατιώτες κοντά στα ρωσικά σύνορα και, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κάνουν συχνά πτήσεις με βομβαρδιστικά αεροπλάνα κοντά στον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ να εμπλέξει τον ουκρανικό στρατό στις δραστηριότητες της Συμμαχίας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, τόνισε. Το Κρεμλίνο διαμαρτύρεται για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Η Μόσχα, μάλιστα, κατηγορεί τη Δύση για αθέτηση προφορικών υποσχέσεων ότι η Συμμαχία δεν θα επεκταθεί στην Ανατολική Ευρώπη και τον πρώην σοβιετικό χώρο. Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι δεν δόθηκαν τέτοιες υποσχέσεις.

Χθες ανώτερος ρώσος διπλωμάτης είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκει η Ρωσία και ότι υπάρχει πιθανότητα οι πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ αποκάλυψε σχέδια συμφωνιών ασφαλείας που η Μόσχα θέλει να υπογράψουν οι ΗΠΑ. Θα παρείχαν μια νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία. Οι προτάσεις φαίνεται να απαγορεύουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε χώρες που προσχώρησαν στη Συμμαχία μετά το 1997. Η Ρωσία απαιτεί επίσης τον τερματισμό της διεύρυνσης στην πρώην σοβιετική επικράτεια. Ομως οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες αρνούνται ότι υπάρχουν τέτοιου είδους συμφωνίες υπό συζήτηση με το Κρεμλίνο. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και η στρατιωτική της επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία προκάλεσαν κυρώσεις από τη Δύση και σκιαγράφησαν την εικόνα της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν ως επιτιθέμενου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία προκαλεί τέτοια ανησυχία.

H μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και η ανάπτυξη δομών υλικοτεχνικής υποστήριξης και οδών ανεφοδιασμού στην περιοχή αυτή έχουν προκαλέσει συναγερμό στη Δύση για πιθανή εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Αντιμέτωπες με αυτό το σενάριο, οι δυτικές χώρες εξέδωσαν ηχηρές προειδοποιήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε έντονη αντίδραση εκ μέρους τους με καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Τι θα μπορούσε, όμως, πραγματικά να κάνει η Δύση; αναρωτιέται η El Pais. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να τετραγωνιστεί ο κύκλος μιας δέσμης μέτρων η οποία ταυτόχρονα να μπορεί να συγκεντρώσει τη συναίνεση των δυτικών χωρών, να πλήξει τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ΕΕ, χωρίς να επισπεύσει την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε υπερβολική και αδικαιολόγητη ζημιά στον ρωσικό πληθυσμό.

«Το σημείο εκκίνησης είναι να επαληθευτεί ότι η ρωσική οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν της ΕΕ. Εάν ασκηθεί πίεση στη μία, υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα επηρεαστεί η άλλη» λέει ο Τομ Κίτινγκ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομικού Εγκλήματος και Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Royal United Services του Ηνωμένου Βασιλείου. «Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές συμπεριφορές απέναντι σε ισχυρές κυρώσεις στη Φρανκφούρτη ή στο Μιλάνο σε σύγκριση με το Λονδίνο ή, ακόμη περισσότερο, την Ουάσιγκτον».

Στη Λευκορωσία: Ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αψηφήσει έως τώρα τις διαδηλώσεις και τη διεθνή κατακραυγή αλλά και τις κυρώσεις και ετοιμάζεται να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Συνθήματα του: ο πατριωτισμός και η εθνική άμυνα, σχολιάζει το Politico.

Για Γερμανία – Κίνα: Την επέκταση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Γερμανίας και Κίνας συζήτησαν, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, ο Ολαφ Σολτς και ο Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει η DW. Κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του γερμανού καγκελάριου με τον κινέζο πρόεδρο εξετάστηκαν, επίσης, οι σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ και άλλα διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι, από το 2015 και μετά, η Κίνα αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, με τις συναλλαγές να ενισχύονται διαρκώς και να αγγίζουν τα 300 δισ. δολάρια ετησίως. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ανγκελα Μέρκελ είχε πρωταγωνιστήσει – κατά τη γερμανική προεδρία στο β΄ εξάμηνο του 2020 – για την υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας της ΕΕ με το Πεκίνο.

Για μεταναστευτικό: Ποσό ύψους 560 εκατ. ευρώ εκταμιεύει η Κομισιόν προς την Τουρκία για τη χρηματοδότηση της φιλοξενίας των προσφύγων στο έδαφός της, κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, όπως και για την προστασία των συνόρων αναφέρει το Politico. Το ποσό αυτό εντάσσεται στα επιπλέον 3 δισ. που είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο για την περίοδο 2021-23. Την ίδια στιγμή, στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν – με το βλέμμα στις εκλογές του 2022 – ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν προτίθεται να αλλάξει τους νόμους της για τη μετανάστευση και το άσυλο, παρά τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το «πάγωμα» των κοινοτικών κονδυλίων.

Για Euronews: Το δίκτυο Euronews ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας «κίνδυνος» σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της «φωνής» του μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του από μια Πορτογαλική εταιρεία επενδύσεων που έχει στενούς δεσμούς με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και ισχυρούς εταιρικούς δεσμούς με το «επιχειρηματικό οικοσύστημα» που τον περιβάλλει, αναφέρει το Politico.

Για Brexit: Λίγες είναι οι ενδείξεις για αλλαγή της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν χθες η νέα επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Λονδίνου, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας με τον Επίτροπο, Μάρος Σέφκοβιτς. Μάλιστα, η Τρας απείλησε με ενεργοποίηση του άρθρου 16 του Πρωτοκόλλου, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του Λονδίνου, αναφέρει το Politico.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα