back to top
31.6 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

31.6 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά η χώρα μας

Διαβάστε επίσης

H ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», με επικεφαλής τρεις κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, τους Χρίστο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή, είναι γεγονός.

Ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», όπως εξηγούν από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Μονάδα του Κέντρου και αποτελει μια εμβληματική πρωτοβουλία για τη χώρα, η οποία θα αξιοποιήσει το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό και θα φέρει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας. Η Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η λειτουργία της Μονάδας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, ενώ την Άνοιξη του 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συνεργαζόμενους ερευνητές. Για τη δημιουργία της Μονάδας «Αρχιμήδης», εργάστηκε συστηματικά η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 22 Δεκεμβρίου 2021, παρουσία μεταξύ άλλων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΕΚ «Αθηνά» Γιάννη Εμίρη, των Καθηγητών Κωνσταντίνου Δασκαλάκη και Χρίστου Παπαδημητρίου και του Μάρκου Βερέμη, επικεφαλής του τμήματος Καινοτομίας του ΣΕΒ.

Ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»

Κύριος σκοπός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι να υπηρετήσει τόσο τη βασική, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, μέσω της χρηματοδότησης επισκεπτών ερευνητών, καθώς και υποψηφίων διδακτόρων, στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων γύρω από θεματικούς άξονες που ενδεικτικά περιλαμβάνουν: Μηχανική Μάθηση, εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική, τη Βιολογία και τη Γενετική, ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και δικαιοσύνης στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, εφαρμογές της διαχείρισης μεγάλων βάσεων δεδομένων στις Φυσικές Επιστήμες, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην τέχνη και τον πολιτισμό, εφαρμογές σε έξυπνες υποδομές, οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον τουρισμό, στη γεωργία και στη ναυτιλία.

Απώτερος σκοπός είναι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» να καταστεί ένας κόμβος διεθνούς εμβέλειας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας σε νέους και ώριμους ερευνητές, προς όφελος της χώρας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα άλλα ερευνητικά ιδρύματα, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν, μέσω των στελεχών τους, σε έρευνα παγκόσμιου επιπέδου, προωθώντας παράλληλα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην αγορά.

Στις επιδιώξεις της Μονάδας είναι επίσης, η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα