back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πώς υποδέχεται το νέο έτος ο πλανήτης

Διαβάστε επίσης

Ολόκληρος ο πλανήτης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο έτος, μετά από ακόμη 12 δύσκολους μήνες πανδημίας.

Πρώτες υποδέχθηκαν το νέο έτος η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, η Κίνα και Ιαπωνία.

Σε κάποια σημεία του πλανήτη οι εορτασμοί πραγματοποιούνται με περιοριστικά μετα, σε άλλα με περισσότερες ελευθερίες.

Αυστραλία

Στο Σίδνεϊ, τα καθιερωμένα πυροτεχνήματα στη Γέφυρα του Λιμανιού, Harbor Bridge, και το Κτίριο της Όπερας έλαμψαν κανονικά στον ουρανό της αυστραλιανής μεγαλούπολης. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε γύρω από το λιμάνι για να έχει καλή θέα. Δεν ήταν απαραίτητο να είναι κάποιος εμβολιασμένος ή να φορά μάσκα.

Κίνα

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, κάλεσε το λαό της χώρας να διατηρήσει την “στρατηγική του προσοχή” και την επαγρύπνησή του για “πιθανούς κινδύνους” αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο στόχο του Κομμουνιστικού Κόμματος για μεταμόρφωση της Κίνας σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Δεν υπήρχαν πργραμματισμένοι εορτασμοί στο Πεκίνο, όπους οι μεγαλύτεροι ναοί έχουν κλείσει ή η πρόσβαση σε αυτούς είναι περιορισμένη εδώ και δύο εβδομάδες.

Ιαπωνία

Πολλοί ταξιδεύουν για να περάσουν την πρωτοχρονιά με τις οικογένειές τους, παραδοσιακά, ενώ άλλοι επισκέπτονται ναούς, φορώντας στην πλειονότητά τους μάσκες.

Γερμανία

Στη Γερμανία, που πρόσφατα εισήγαγε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, απαγορεύτηκε η χρήση πυροτεχνημάτων για δεύτερη χρονιά, προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις, αλλά και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοσοκομεία, λόγω τραυματισμών από πυροτεχνήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πέσουν τα καθιερωμένα πυροτεχνήματα στην πύλη του Βρανδεμβούργου, ούτε θα γίνουν οι συνήθεις εορτασμοί.

Αντ’ αυτού, το κρατικό δίκτυο ZDF θα μεταδώσει live μία εορταστική συναυλία με τη Bonnie Tyler και τη γερμανίδα Marianne Rosenberg.

Η Γερμανία γιορτάζει τη φετινή πρωτοχρονιά με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ηνωμένο Βασίλειο

Για δεύτερη χρονιά, ακυρώθηκαν οι εορτασμοί στην λονδρέζικη Trafalgar Square. Πάντως, τουλάχιστον θα ακουστεί για πρώτη φορά η εμβληματικός ήχος του Big Ben, καθώς ολοκληρώθηκαν η εργασίες αποκατάστασής του.

(Παρεμπιπτόντως 15 βαθμοί Κελσίου είναι η μέση θερμοκρασία σήμερα και στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Αυστρία

Στην Αυστρία, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες. Πάντως, οι Αυστριακοί δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σπίτι. Παραδοσιακά, η Κρατική Όπερα της Βιέννης παρουσιάζει τη “Νυχτερίδα” του Γιόχαν Στράους, ενώ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Τσεχία

Στην Πράγα, επιτρέπονται ιδιωτικές συγκεντρώσεις με πλαφόν 50 ατόμων. Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά, αλλά με μειωμένη πληρότητα, ενώ δεν επιτρέπονται περισσότερα από 4 άτομα ανά τραπέζι. Οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε δημόσιους εορτασμούς. Τα πυροτεχνήματα απαγορεύονται.

Ισπανία

Στη Μαδρίτη, επί της ουσίας, δεν έχουν επιβληθεί σοβαροί περιορισμοί, δεδομένης της σταθεροποίησης του αριθμού των νοσηλειών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθεί στην μαδριλέζικη Puerta del Sol, με πλαφόν τους 7.000 συμμετέχοντες.

Ρωσία

Στη Ρωσία, δεν έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ο Μοσχοβίτες θα απολαύσουν με ξεγνοιασιά τις πρωτοχρονιάτικες φιέστες. Στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας έχει στηθεί ένα τεράστιο παγοδρόμιο, ενώ τα πυροτεχνήματα θα συνοδεύσουν τον ερχομό του 2022. Ανοιχτά είναι τα εστιατόρια και τα κλαμπ σε όλη την πόλη.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι η συναυλία του David Guetta, παρά την πρόσφατη επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις Αρχές. Πυροτεχνήματα και σόου με λέιζερ και στον πύργο Χαλίφα στο Ντουμπάι, με εγγραφή των επισκεπτών διαδικτυακά.

Αφρική

Στη Νότια Αφρική, τη χώρα στην οποία πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε κατά τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί. Στο Μαρόκο, ωστόσο, απαγορεύτηκαν οι εορτασμοί και ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένοι εορτασμοί στην Times Square, παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες επέστησαν, σήμερα, την προσοχή για τήρηση των μέτρων, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων. Πάντως, ο αριθμός των ατόμων που θα συγκεντρωθούν δεν πρέπει να ξεπερνά τους 15.000 -πολύ μικρός για τα δεδομένα της παγκοσμίου φήμης πλατείας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και να φορούν μάσκες, σύμφωνα με τις οδηγίες της δημοτικής Αρχής. Οι εορτασμοί θα μεταδοθούν τηλεοπτικά και διαδικτυακά.

Βραζιλία

Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εορτασμοί, με τα πυροτεχνήματα που συγκεντρώνουν 3 εκατομμύρια κόσμου στην παραλία της Κόπακαμπάνα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα