back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνει η Μ. Βρετανία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων αύριο, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές και η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από το Παρίσι είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Η πρώτη ημέρα του χρόνου έφερε στην Αγγλία ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Σχεδόν 163.000 ήταν τα νέα κρούσματα, ενώ επισημαίνεται ότι Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία δεν δημοσίευσαν στοιχεία για την Πρωτοχρονιά, λόγω της αργίας. Με την εικόνα αυτή η Αγγλία είναι η τελευταία από τα υπόλοιπα τρία έθνη, που ρίχνει τα τείχη της στην επιστροφή των μασκών στα σχολεία. Λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή της μάσκας στις μαθητικές αίθουσες για όλα τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όχι όμως και για τους καθηγητές, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.

Τόσο ο Guardian όσο και οι Times επικεντρώνονται στις οδηγίες της κυβέρνησης προς τους δασκάλους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συγχωνεύσουν τις τάξεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εκείνων, που νοσούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει σύσταση για «υβριδικά μαθήματα» να γίνονται δηλαδή κάποια ονλάιν και κάποια εκ του σύνεγγυς.

Η Daily Express αναφέρει ότι τα γυμνάσια θα ανοίξουν με τεστ στα οποία θα υποβληθούν οι μαθητές πριν πάνε στο σχολείο, τη Τρίτη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα σχολεία. Ο σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε ότι μάλλον η απόφαση ήταν πρώιμη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε την Κυριακή.

Στην έλλειψη υγειονομικού προσωπικού επικεντρώνεται η Daily Mirror. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας στους 10 εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας είτε νοσεί, είτε βρίσκεται σε καραντίνα.

Στο μεταξύ, χρειάστηκε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια από την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ντάουνινγκ Στριτ 10 για να τον χρίσει «ιππότη» η βασίλισσα Ελισάβετ – κάτι που με τους υπόλοιπους τέως πρωθυπουργούς γίνεται συνήθως πολύ πιο σύντομα, σε αναγνώριση της υπηρεσίας τους προς το έθνος. Ως βασικές αιτίες για την καθυστέρηση αυτή θεωρούνται δύο: από τη μία, οι μάλλον κακές σχέσεις που είχε ο Μπλερ με τη βασιλική οικογένεια στο διάστημα της πρωθυπουργίας του και, από την άλλη, οι έντονες αντιδράσεις που εξακολουθεί να προκαλεί το πρόσωπό του (εξαιτίας της εισβολής στο Ιράκ, το 2003, αλλά όχι μόνο) – οι οποίες εκφράστηκαν και μετά τη χειροτόνησή του ως «σερ Αντονι».

Στη Γαλλία: Για τους θιασώτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών δεν προμηνύουν ευχάριστα νέα. Τόσο η επικεφαλής της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θέτει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, όσο και ο εθνολαϊκιστής Ερίκ Ζεμούρ, νέος πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, φαίνεται να απειλούν το προβάδισμα του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που διεκδικεί την επανεκλογή του. Την αβεβαιότητα εντείνει η ελκυστική υποψηφιότητα της «Ρεπουμπλικανής» Βαλερί Πεκρές, που επίσης εδραιώνεται στην προτίμηση των συντηρητικών ψηφοφόρων, αναφέρει η DW. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λεπέν δεν υποστηρίζει πλέον το Frexit, την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, προγραμματική θέση με την οποία είχε κατεβεί στις προεδρικές εκλογές του 2017. Εδώ και χρόνια επιχειρεί να κινηθεί προς μετριοπαθέστερες πολιτικές θέσεις, αποβλέποντας σε εκλογικά οφέλη. Για τον σκοπό αυτό δεν δίστασε να αλλάξει ακόμη και το όνομα του κόμματός της: το «Εθνικό Μέτωπο» (Front National) δίνει πλέον τη θέση του στον «Εθνικό Συναγερμό» (Rassemblement National). Ωστόσο η ίδια η Λεπέν επιδιώκει όλο και πιο συχνά τον συγχρωτισμό με ευρω-σκεπτικιστές πρωθυπουργούς εντός της ΕΕ, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός Ματέους Μοραβιέτσκι. Στόχος της είναι μία «Ευρώπη των Εθνών», όπως υποστηρίζει, στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις θα συνεργάζονται σε διακρατική βάση, εάν και όταν το κρίνουν απαραίτητο. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό γύρω στο 16-18%. Στο 13-14% των προτιμήσεων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή ο Ζεμούρ, ο οποίος φαίνεται να προσεγγιζει τη γραμμή των ευρω-σκεπτικιστών, αλλά κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του σε θέματα που αφορούν την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπερέχει του εθνικού δικαίου. Σε διαφορετική λογική κινείται η Πεκρές, η οποία δηλώνει κατ΄αρχήν φιλο-ευρωπαία και πρόθυμη να ενδυναμώσει τις κοινές πολιτικές της ΕΕ, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Πρόσφατα μάλιστα ο υφυπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων του Μακρόν, Κλεμάν Μπον, την κατηγόρησε ότι …αντιγράφει το πολιτικό πρόγραμμα του σημερινού προέδρου. Προς το παρόν, από την 1η Ιανουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη ζώνη Σένγκεν, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η συζήτηση για έναν κατώτατο μισθό στην ΕΕ, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας, καθώς και ένα οικονομικό New Deal για την Αφρική. «Η γαλλική προεδρία αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενόψει προεδρικών εκλογών θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα μέχρι τις αρχές Απριλίου», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o Σεμπαστιάν Μαϊγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Στην Ιταλία: «Η υποστήριξή σας περνάει μέσα από τους τοίχους της φυλακής»…Με αυτά τα λόγια ο Πατρίκ Ζακί, ο νεαρός Αιγύπτιος που σπουδάζει στην Ιταλία αλλά βρισκόταν στην φυλακή για 22 μήνες επειδή είπε τη γνώμη του στην πατρίδα του , ευχαρίστησε όσους τους έγραψαν επιστολές υποστήριξης αναφέρει το Euronews. Ο Ζακί έχει αποφυλακιστεί αλλά δεν έχει αθωωθεί και η δίκη έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Πάνω από 1.000 επιστολές έχουν ήδη φτάσει στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όπου σπουδάζει. Οι καθηγητές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ειδική θυρίδα για τον Ζακί, όταν ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020. «Αυτό που μας εξέπληξε είναι πόσο αυθόρμητα και ομόφωνα εκφράζουν όλοι τα συναισθήματά τους για τον Πάτρικ. Όλα αυτά δεν τα νιώθουν μόνο οι φοιτητές και οι καθηγητές αλλά και κάθε πολίτης από όλες τις πτυχές της ζωής, στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο» λέει ο Φεντερίκο Κοντέλο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Τα γράμματα προέρχονται από Ιταλία, Ευρώπη, Ρωσία αλλά και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική. Το ίδιο είχε γίνει και στις 8 Δεκεμβρίου όταν είχε απελευθερωθεί. Ο Ζακί κατηγορείται για τη συγγραφή άρθρου προς υποστήριξη της μειονότητας των Κοπτών στην Αίγυπτο και περιμένει το δικαστήριο της 1ης Φεβρουαρίου. Στη Μπολόνια όλοι λένε ότι είναι αθώος και κάνουν τα πάντα για να το διατρανώσουν. Κριτική σκέψη και ελευθερία της έκφρασης. Αυτές οι αξίες διακυβεύονται στην υπόθεση του Πατρίκ Ζακί, και αυτές είναι που υπερασπίζονται φοιτητές, καθηγητές και Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από τα γράμματά τους.

Στις ΗΠΑ: Η επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από ένα περίπου χρόνο και σφραγίστηκαν με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει κλητεύσεις για Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του σώματος, προκειμένου να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για το τι συνέβη τότε, αναφέρουν οι NYTimes. Την ίδια στιγμή, η Twitter ανακοίνωσε την οριστική «αποβολή» από την πλατφόρμα της τής βουλευτού Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, εξαιτίας της πέμπτης συνεχόμενης παραβίασης των κανόνων λειτουργίας της. Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη, τον περασμένο Αύγουστο, συνίστατο στον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια κατά της Covid «δεν λειτουργούν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα