back to top
30.5 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

30.5 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Το «θραύσμα Fagan» της ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαβάστε επίσης

Το «θραύσμα Fagan» της ζωφόρου του Παρθενώνα επανατοποθετήθηκε τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Καλή αρχή» ευχήθηκαν στην τελετή τοποθέτησης του θραύσματος Fagan στο μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης και ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής.

Η συμβολική και πρακτική χειρονομία της σικελικής περιφέρειας να παραδώσει στην Ελλάδα το θραύσμα από την πλάκα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, το οποίο βρισκόταν στο Παλέρμο από το 1818, προδιαθέτει για μια αισιόδοξη πορεία στην προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό θραύσμα- τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς- και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες ενώ είναι το πρώτο θραύσμα που επιστρέφεται από μουσείο του εξωτερικού στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Σοφία Μπερετάνου υπογράμμισε η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί σημαντικό βήμα, «ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλα μουσεία και ευρωπαϊκές πόλεις, με κορύφωση την επιστροφή και την επανένωση από το Βρετανικό Μουσείο» τόνισε, προσθέτοντας ότι το «θραύσμα Fagan» δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με τη προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον.

Με πολύ θερμά λόγια χαιρέτησαν επίσης στην τελετή την τοποθέτηση του θραύσματος, ο Assessore της πολιτιστικής κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά και η διευθύντρια του μουσείου Antonino Salinas Κατερίνα Γκρέκο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα